matura
Ajtek: Matura próbna, mamy już arkusz
22 lis 11:59
iteRacj@:
będzie o 13.00 udostępniony
22 lis 12:05
Ajtek:
Dzięki, czekam z niecierpliwością

.
22 lis 12:09
22 lis 13:07
Adamm:
1. a
2. b
3. b
4. b
5. a
6. c
7. b
8. d
9. d
10. b
11. c
12. c
13. c
14. d
15. c
16. d
17. d
18. b
19. b
20. b
21. d
22. b
23. d
22 lis 13:51
Dobra: Ktoś wie gdzie znajde odpowiedzi do zadań otwartych?
22 lis 20:30
22 lis 20:41
Maciess: Rozwiązywałem przed chwilą tą maturkę próbną i tak mi się zdaje, że jak na podstawe to troszkę
trudnawe

Na szczęście maturka za rok

Dziś też było rozszerzenie próbne czy jak?
22 lis 20:47
Ajtek:
Arkusz jak arkusz. Zadania banalnie proste, jak i wymagające chwili zastanowienia.
22 lis 20:51
22 lis 20:56
Ajtek:
W rozszerzonej zadanie ostatnie za 7 punktów. Czy jest aż tak banalne?
22 lis 21:06
iteRacj@:
zaskakująco
22 lis 21:13
Ajtek:
Sam się zdziwiłem, sposób rozwiązania zadania ułożył się w głowie sam

.
22 lis 21:16
iteRacj@:
to dobrze świadczy o głowie, a nie źle o zadaniu!
22 lis 21:17
Ajtek:
Wiesz co, to chyba kwestia doświadczenia

.
22 lis 21:21
Mila:
Myślę, że będą punktować szczegóły, komentarze, o których uczeń zapomina, ponadto,
mogą mieć trudności w obliczeniu pochodnej.
22 lis 21:38
Ajtek:
Obliczenie pochodnej raczej nie powinno przysporzyć trudności. Znalezienie max już tak wg mnie.
22 lis 21:44
Mila:
Jest początek roku szkolnego, pochodne, jeszcze nie są dobrze opanowane.
22 lis 21:45
Ajtek:
Aaa, o tym piszesz. Ja spojrzałem na to jak na maturę, czyli maj

.
22 lis 21:47
iteRacj@: mnie się to zadanie wydało dużo,dużo łatwiejsze od tych z matur majowych,
gdzie jest zagadnienie ze stereometrii (zwykle) i za 6 czy 7 pkt. trzeba się mocno namęczyć
ale racja, wszyscy są jeszcze przed stereomtrią i na początku pochodnych
22 lis 21:59
yht:
można było też podzielić ten prostokąt
na 4 trójkąty równoramienne
każdy z nich o ramieniu R
dwa trójkąty miały kąt między ramionami α, załóżmy że nie większy niż 90
o
pozostałe dwa − kąt (180
0−α), nie mniejszy niż 90
0
| | 1 | | 1 | |
i pole prostokąta = 2* |
| *R*R*sinα + 2* |
| *R*R*sin(1800−α) |
| | 2 | | 2 | |
stosując wzór redukcyjny sin(180
0−α) = sinα dostajemy
P = 2R
2*sinα
przy założeniu 0
0<α≤90
0
pole będzie największe gdy α=90
0 bo sinus jest rosnący w przedziale (0
0, 90
0>
największe pole to P = 2R
2
7pkt a (prawie) najprostsze zadanie
bo najprostsze wg mnie było uzasadnienie że nie istnieje styczna do hiperboli (chyba to było za
3pkt)
zmylić mogła 'środkowa trapezu', ja np. nie wiedziałem że to tak się nazywa, mogłem się tylko
domyślić
największa masakra to zadanie 5 z ostrosłupem (za 1pkt


)
tą maturę chyba przygotowywało kilka osób
i ten komu przypadło przygotowywanie zadań za 1pkt
chciał za wszelką cenę się wykazać
23 lis 11:35
Adamm: rozszerzenie
1. b
2. a
3. b
4. c
5. d
23 lis 13:04
Jerzy:
Poziom podstawowy , zadanie nr 13 − dwie prawidłowe odpowiedzi.
23 lis 13:16
Adamm: faktycznie Jerzy

d też jest ok
23 lis 13:19
Jerzy:
23 lis 13:23
Ajtek:
Panowie, ustalcie wersję dot. zadania 13 z podstawy

. Wg mnie tylko odpowiedź d jest
poprawna.
23 lis 17:10
Maciek: c
23 lis 17:13
Ajtek:
Tak, racja,
c jest tylko poprawna. Ale minie zakręcili "chopaki"
23 lis 17:15
Jerzy:
Obydwie !
23 lis 17:47
Ajtek:
Jerzy mianownik dla x=−2=(−2)
2−4*(−2)+4≠0

.
23 lis 18:05
Adamm: czy masz wątpliwości, co do tego, że jeśli podstawisz jakąkolwiek liczbę ze zbioru
z odpowiedzi d, pod naszą funkcję, to nie będzie ona poprawnie określona?
23 lis 18:06
Tomasz: Uzasadnijcie ze d jest też poprawna odpowiedzią
23 lis 18:08
Adamm: pytanie było
wyrażenie jest określone dla :
ble ble ble
dla każdego x∊R\{−2; 2} wyrażenie jest określone
kropka
23 lis 18:09
Ajtek:
Będzie, ale (−2) jest smutno, ze została wywalona z dziedziny. Niesłusznie zresztą. Co z tego
wynika, że poprawna jest odpowiedź c.
23 lis 18:10
Ajtek:
Adamm, na jakiej podstawie została wyrzucona z dziedziny (−2)
23 lis 18:15
Adamm: czy zbiór z odpowiedzi d) spełnia pytanie
23 lis 18:16
Adamm: nie mamy o czym dyskutować
23 lis 18:16
23 lis 18:18
Adamm: tak, no i?
23 lis 18:21
Ajtek:
Zatem dla −2 jest określone. Teraz zauważyłem, że błędne jest pytanie.
23 lis 18:23
iteRacj@: @Ajtek pytanie po prostu takie jest, nieprecyzyjnie są dobrane odpowiedzi do wyboru
powinna być tylko jedna prawidłowa
23 lis 18:34
Sophie: Mógłby ktoś zrobić 15 zadanie z roszerzenia z probnej matury 2017
23 lis 19:23
Sophie: ?
23 lis 19:26
purple: przecież masz klucz udostępniony
23 lis 19:29
Jerzy:
Witaj [Ajtek]]

To zadanie ma dwie poprawne odpowiedzi.
23 lis 19:30
Adamm: wysokość podstawy
z twierdzenia Sinusów
(h oznaczyłem sobie wysokość przekroju padającą na podstawę)
23 lis 19:44