Dany jest:
Gracz32: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkatny o dolnej podstawie ABC i górnej A' B' C'.
Przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Pole ściany bocznej
graniastoslupa jest równe 2pierw z 3. Oblicz pole trójkąta ABC'. To zadanie z matury próbnej z
operon, ale proszę o własne rozwiązanie, a nie to że strony wydawnictwa.
22 lis 15:27
kochanus_niepospolitus:

α = 60
o
| | h | |
PABB'A' = 2√3 = a*h = a2* |
| = a2*tgα = a2√3 −> a = √2 ; h = √6 |
| | a | |
d =
√2+6 =
√8 = 2
√2
znając już długości boków tego graniastosłupa oraz przekątną ściany bocznej możemy obliczyć
pole trójkąta ABC'
Należy zauważyć, że jest to trójkąt równoramienny o ramionach d i podstawie a.
Wyznaczamy wysokość tego trójkąta (tw. Pitagorasa):
| | √30 | |
H = √d2 − (a2/4) = √ 8 − 1/2 = √15/2 = |
| |
| | 2 | |
| | a*H | | 2√15 | | √15 | |
PΔ = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
22 lis 15:40
Gracz32: Wielkie dzięki. Czyli w odpowiedziach operonu raczej jest błąd, bo mi na maturze wyszło tak
samo
22 lis 15:46
mądra sowa:
Operon ma dobrą odpowiedź, tu jest niedobre rozwiązanie
22 lis 16:02
Eta:

Bez f. trygonometrycznych .... z trójkąta "ekierki"

P(ACA
'C
')=a
2√3=2
√3 ⇒ a
2=2 ⇒ a=
√2
| | 1 | | √15 | | √15 | |
P(ABC')= |
| *√2* |
| = |
| [ j2] |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
22 lis 16:06
kochanus_niepospolitus:
mądra sowa −−− to gdzie jest błąd w obliczeniach
22 lis 16:10
Eta:
@mądra sowa
Gdzie widzisz błąd? ..................
22 lis 16:11
Eta:
Myślę,że nie widzi w "Operonie"
22 lis 16:12
Mateusz: W rozwiązaniu kochanusniepospolitus
PABB'A' =2√3=ah=a2*h/a=atgα czyli a=2
W rozwiazaniu Eta
P(ACA'C')=1/2a2√3=2√3 ⇒ a2=4 ⇒ a=2
Operon podał dobrą odpowiedź
22 lis 16:16
kochanus_niepospolitus:
| | h | | h | |
nie −−−> a*h = a2 * |
| = a2 * tg α (ponieważ tgα = |
| ) |
| | a | | a | |
22 lis 16:19
kochanus_niepospolitus:
niby dlaczego według Ciebie Mateusz −−− P(ACC'A') = P(ACC')

Skoro P(ACC'A') = 2*P(ACC')
22 lis 16:20
Eta:
Ściana boczna jest
prostokątem
Pole prostokąta o wymiarach a i a
√3
P=a
2√3 a
2√3=2
√3 ⇒ a
2=2 ⇒ a=
√2
I tyle w tym temacie
22 lis 16:26
Gracz32: @Mateusz
P(ACA'C')=1/2a2√3=2√3
W tym równaniu użyłeś wzoru na pole trójkąta, a podane masz pole prostokąta mistrzu
22 lis 17:24
Eta:
22 lis 19:45