Wyznaczenie przecięcia prostej l z osią OX/OY
Aeshon: | | ⎧ | x=7t+9 | |
| Dana jest prosta l: | ⎩ | y=−9t−2 | t∊ℛ
|
Muszę wyznaczyć z niej punkty przecięcia z osią OX/OY. Zacząłem od wyznaczenia parametru T,
ale ewidentnie coś tu pokręciłem.
| ⎧ | −7t=9−x/:(−7) | |
| ⎩ | 9t=−2−y/:(9) |
|
| ⎧ | t=−(9/7)+(1/7)x | |
| ⎩ | t=−(2/9)+(1/9)y |
|
Mógłby ktoś pokierować gdzie popełniam błąd?
29 paź 19:45
Janek191:

9 x = 63 t + 81
7 y = − 63 t − 14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x + 7 y = 67
Z osia OX
y = 0
9 x = 67
Z osią OY
x = 0
7 y = 67
29 paź 19:52
Aeshon: Bardzo dziękuję
29 paź 19:54
Pytający:
Aeshon, jedyny błąd masz w ostatniej linijce, powinno być:
t=−(2/9)−(1/9)y
Punkt przecięcia z OX mógłbyś tak obliczyć:
y=0 ⇒ t=−(2/9)−(1/9)*0=−2/9 ⇒ x=7*(−2/9)+9=67/9
29 paź 19:59
Aeshon: Okazało się, że muszę jeszcze z tego wyznaczyć jakiś wektor normalny(?).
Tutaj znalazłem
1214,że można go łatwo wyznaczyć z postaci ogólnej prostej.
Tylko jak należy przekształcić do tej postaci z tego układu równań?
29 paź 20:13
29 paź 20:14
Aeshon: Już mi się udało zrobić. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
29 paź 20:23
Pytający:
Tak jak Janek napisał:
9x + 7 y = 67
Czyli postać ogólna to:
9x+7y−67=0
29 paź 20:24