Asia: niech ktoś pomoże mi rozwiązać te równania metodą podstawiania:
x-3(y-3x)=3x-4
2(2x-y)=4
3(2+y)=-2x-1
2(x+1)=2-10y
proszę
29 kwi 20:08
Sitta: Układ I jest tu: www.swesierski.republika.pl/uklad.pdf
29 kwi 20:39
Agatusia: mamy pierwszy uklad, bierzemy drugie rownanie i wyliczamy z niego y
2(2x - y)=4
4x -2y =4
- 2y=4 - 4x
2y=-4+ 4x / :2
y= -2 + 2x
podstawiamy
x - 3 ( -2+2x - 3x) = 3x - 4
x - 3 ( -2 - x ) = 3x - 4
x + 6 + 3x -3x + 4 = o
x + 10 = 0
x = -10
29 kwi 20:40
aga: aj
i podstawiamy x pod y = -2 +2x
29 kwi 20:42