Trygonometria
Klaudia: Wykaż, że tg2 2pi/5 = 5ctg2 pi/5.
16 wrz 21:04
do Klaudii:
A tu mamy π, nie widać?
16 wrz 21:10
do Klaudii:
a także mamy α, β, γ i inne
16 wrz 21:11
Klaudia: No, nie zauważyłam, przepraszam.
16 wrz 21:12
16 wrz 21:13
Klaudia: I jak to rozwiązać? Pomożesz?
16 wrz 21:14
Mila:
I sposób
Możesz skorzystać z tablic.
|| sposób przekształcenia
Zależy jaki masz przerabiany materiał i co nauczyciel chce sprawdzić.
16 wrz 21:37
16 wrz 21:38
Klaudia: Zadania do diagnozy, poziom liceum, czyli chyba dowolnym sposobem, ale siedzę nad tym
przykładem już minimu godzinę, prubuję rozwiązywać na róne sposoby i nic mi nie wychodzi
16 wrz 21:42
Mila:
Teraz podnieś obie strony do kwadratu i licz, jesli nie wyjdzie, to napiszę.
Tymczasem podam II sposób.
16 wrz 21:43
Klaudia: A skąd te poerwiastki, bo nie mam pojęcia?
16 wrz 21:44
do Klaudii:
pr
óbuję, a nie pr
ubuję
16 wrz 22:04
Mila:
To są wartości z tablic. obliczenie jest trochę kłopotliwe, nie było na lekcjach?
Poszukam na forum, bo było liczone.
Trochę to potrwa.
Tymczasem licz.
16 wrz 22:06
Klaudia: Nie mieliśmy tego na lekcjach, ja liczyłam korzystając z różnych przekształceń, ale nie
wychodzi mi nic konkretnego
16 wrz 22:09
Mila:
Czekaj, policzę, tylko troche mnie odrywają od komputera.
16 wrz 22:21
Klaudia: Ok, z góry dziękuję
16 wrz 22:23
Mila:
I sposób
| | 2π | | π | | π | |
tg2 |
| =5*ctg2 |
| /*tg |
| ⇔ |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2π | | 2π | |
L=(tg |
| )2*(tg |
| )2=√5+2√5)2*(√5−2√5)2= |
| | 5 | | 5 | |
=(25−4*5)=5
16 wrz 22:58
Mila:
II sposób
| | cos72*cos36 | | 2sin36*cos36*cos72 | |
2) cos72*cos36= |
| = |
| = |
| | 1 | | 2sin36 | |
| | sin144 | | sin36 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4sin36 | | 4sin36 | | 4 | |
| | sin272*sin236 | | | | 5 | | 16 | |
L= |
| = |
| = |
| * |
| =5=P |
| | cos272*cos236 | | | | 16 | | 1 | |
Pierwsze wykażę później, albo sama spróbuj.
16 wrz 23:50
Mila:
Tu masz inne rozwiązanie Bogdana.
17 wrz 19:21
Powracający: Mila prosze dac linka
17 wrz 19:53
17 wrz 20:33
17 wrz 20:51
Bogdan:
Dobry wieczór.
Eto,
Mila Pozdrawiam

17 wrz 23:00
Eta:
Dobry wieczór

i
17 wrz 23:01
Mila:
Witaj
Bogdanie , miło , że jesteś.
17 wrz 23:04
Bogdan:
A mnie jest miło, że wspomniałyście mnie
17 wrz 23:19
Klaudia: Dzięki wielkie za pomoc

Pytanie, czy tego typu zadanie może trafić się na maturze?
20 wrz 22:18
20 wrz 22:30