równanie
ziomex:
| 1 | |
znaleźć wartość x10+ |
| |
| x10 | |
czy da się to zrobić nie rozwiązując pierwszego równania?
30 lip 14:05
AiO: | 1 | |
Ale czy aby napewno x+ |
| moze rownac sie 1? |
| x | |
30 lip 14:08
mat: Ogólnie sie to robi tak:
tylko ze twoje równanie nie ma rozwiązania
![emotka](emots/1/mruga.gif)
(w R)
30 lip 14:09
ziomex: hm, no rzeczywiście nie ma to rozwiązania w R
ale pomijając to, jakby to zrobić dla tej 10 potęgi? dla 2, to co mat wyżej napisał rozumiem
30 lip 14:13
mat: zobacz ile by to bylo
| 1 | |
(x+ |
| )10=...... (rozpisz) |
| x | |
30 lip 14:15
ziomex: nie da się bez rozpisywania?
30 lip 14:18
30 lip 14:18
ziomex: ale nie w tym problem, ja wiem jak to rozpisać, tylko chodzi mi czy to jest konieczne? czy nie
da się prościej?
30 lip 14:20
ziomex: generalnie to jest x10 + 1/x10 + 10 x8 + 10/x8 + 45 x6 + 45/x6 + 120 x4 + 120/x4 + 210
x2 + 210/x2 + 252
30 lip 14:21
ziomex: sry za zapis, nie wyszło coś
30 lip 14:21
ziomex: | 1 | | 10 | | 45 | | 120 | |
x10 + |
| + 10 x8 + |
| + 45 x6 + |
| + 120 x4 + |
| + |
| x10 | | x8 | | x6 | | x4 | |
30 lip 14:22
mat: jak sobie to doliczysz z tego wzoru....
ja jestem leniwy i sprawdziłem co by wyszlo (wolphram)
| 1 | | 1 | | 1 | |
=x10+ |
| +10(x8+ |
| )+45(x6+ |
| )+ |
| x10 | | x8 | | x6 | |
| 1 | | 1 | |
120(x4+ |
| )+210(x2+ |
| )+252 |
| x4 | | x2 | |
30 lip 14:22
mat: ahahaha, widzze ze to samo zrobiles co ja, spryciula
30 lip 14:23
mat: x
2+1/x
2 juz wiesz jak policzc
analogicznie potem (x
2+1/x
2)
2 −−−>x
4+1/x
4=..
i znow.. (x
4+1/x
4)
2 −−−>x
8+1/x
8=...
zostaje jeszcze człon x
6+1/x
6, np z (x
3+1/x
3)
2....
i zostaje jeszcze wymyslic jak x
3+1/x
3
30 lip 14:25
ziomex: czyli generalniej prościej się nie da, trzeba rozpisać
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ok, dzięki
30 lip 14:27
30 lip 14:27
Adamm: x+1/x=1
x≠0
x
2−x+1=0
x
3=−1
od razu mamy
30 lip 17:27
Adamm: tak to się właśnie robi, panie
mat
30 lip 17:32
ziomex: a skąd to x
3−1 nagle się wzięło?
30 lip 18:03
30 lip 18:12
ziomex: no ja znam te wzory, ale jakoś nie widzę skąd to
30 lip 18:17
Adamm: x2−x+1=0
(x+1)(x2−x+1)=0
x3+1=0
x3=−1
30 lip 18:19
ziomex: no ale czemu sobie dodałeś to x+1 na początku?
30 lip 18:33
Adamm: x=y
2x=2y
czemu sobie pomnożyłem razy 2 na początku?
tak ja to widzę
30 lip 18:37
Adamm: bo mogę
i tyle
30 lip 18:38
ziomex: nic z tego nie rozumiem, ale dzięki
30 lip 18:57
mat: | 1 | |
tylko, że x+ |
| =1 od razu jest równaniem sprzecznym |
| x | |
30 lip 21:30
mat: więc x3=−1 wynika z domnożenia obu stron przez (x+1)
30 lip 21:32
Adamm: nie jest równaniem sprzecznym
czemu tak bardzo próbujesz zanegować istnienie liczb zespolonych?
30 lip 21:43
mat: to jest zapewne zadanie z LO, wiem ze są zesplone, kwaterniony i cała konstrukcja C−D
ale koleś chciał uniwersalny sposób rozwiazania, lubisz sie droczyc!
30 lip 21:45
Adamm: gdyby było zadaniem z "LO" to nie byłoby to równanie sprzeczne
30 lip 21:46
mat: moim zdaniem po prostu sobie koleś wymyślil tak, zeby tylko zapytac jak takie cos sie robi
![emotka](emots/1/mruga.gif)
nie widze tez sensu i okazji na robienie takich rzeczy na studiach
30 lip 21:48
Adamm: moim zdaniem sobie ktoś tak nie wymyślił
no i koniec, rozchodzimy się
30 lip 21:58
mat: Oczywiście, ze przyznaje ze twoje rozwiązanie jest ciekawe, dla tego przypadku! Ja po prostu
napisałem dłuższy, wyczerpujący wszystkie przypadki sposób. Tak, rozchodzimy sie W ZGODZIE
30 lip 22:00
Adamm: ja się nie gniewam przecież, nie mam powodu
30 lip 22:08
mat: no wiem, ale jakoś takie groźne te twoje odpowiedzi!
30 lip 22:09
Adamm: czasami takie są
może jestem trochę momentami agresywny, ale nie robię tego specjalnie, naprawdę
30 lip 22:20
mat: w porządku
30 lip 22:28