Matura 2018
Agata: Witam
sprawa odnośnie Matury 2018
Jakie najlepiej przerobić zbiory, oprócz Kiełbasy ( przerabiam w wakacje 1 część) ?
tak, aby mieć pewność, że zadania mogą być podobne do tych na prawdziwej maturze ?
arkusze maturalne? a jak tak, to od któego roku?
28 lip 12:56
28 lip 13:18
Milo: Ja przygotowywałem się z Pazdro (zbiory zadań + arkusze maturalne 2015 i 2016), oczywiście
Kiełbasa i arkusze "Teraz matura" bodajże z Nowej Ery. Ogólnie polecam.
![](emots/2/zeby.gif)
Poza tym fajne
zadanka możesz spotkać tutaj na forum i w różnych konkursach.
28 lip 14:56
Matura 2017: Ja zrobiłem może połowę z arkuszy "Teraz Matura" Nowej Ery, a oprócz tego siedziałem dużo na
matematyce pisz i rozwiązywałem różne zadania. Wystarczyło i to spokojni na moje 72 % ( z
rozszerzenia oczywiście ), przy czym i tak uważam, że umiałem spokojnie na 90 % tylko dałem
ciała w ostatnim bo gdzieś na pocz się wysypałem i myśląc że zdążę jeszcze się poprawić
skreśliłem wszystko, ale niestety nie zdążyłem. Jak się później zresztą okazało miałem
poprawne obliczenia. Pomyliłem się sprawdzając
![](emots/2/jezyk1.gif)
Jeśli już teraz zaczynasz się uczyć pod kątem stricte maturalnym to pewnie szybko Ci się
znudzi, a wtedy polecam wyjść trochę za schemat i zacząć przerabiać np. analizę matematyczną z
zakresu szkół wyższych, bo jest ciekawsza, uciekniesz od maturalnej monotonii i trochę
poszerzysz horyzonty, otworzy Ci się bardziej głowa
28 lip 16:27
Matura 2017: Choć nie twierdzę tu, że 72 % to jakoś dużo. Powiedziałbym, że to najwyżej norma jak na kogoś
kto się coś uczył tej matmy
28 lip 16:33
Izzy: Polecam również kanał PiEduiPL. Prawdopodobnie najlepszy polski kanał przygotowujący do matury
rozszerzonej (do podstawy chyba lepszy matemaks, ale może i nie)
28 lip 18:07
Sophie: Podajcie jakieś sprawdzone strony i materiały oprócz tego co powyżej
28 lip 22:29
Izzy: Na stronie CKE są zbiory i fajny poradnik do zadań z udowadnianiem
28 lip 22:41
Izzy: Polecam też przerobić przykłady z podręcznika do matematyki Kurczab
Niektóre fajne i trudne
28 lip 22:42
Kacper: Jak chcesz ciekawe zadanka to zwróć się do mnie
1 sie 14:58
Pytający: Poprosze z trygonometrii Kacper
1 sie 18:30
1 sie 19:37
1 sie 19:40
Adamm: oblicz
sin(π/8)
1 sie 19:43
Adamm: dla ambitnych
oblicz sin(π/5)
1 sie 19:46
Adamm: a dla jeszcze ambitniejszych, sin(π/7)
1 sie 19:51
Adamm: nie wiem czy sin(π/5) oraz sin(π/7) da się obliczyć licealnym sposobem, więc
jak nie wiecie, to to zostawcie
1 sie 19:57
5-latek: Dla sin(π/8) mozna zastosowac wzor polowkowy
Dla sin(π/5)
znajac dlugosc boku a
n wielokata foremnego o n bokach wpisanego w kolo jednostkowe
| 5−√5 | | 5−√5 | |
dla n=5 to a5= p{ |
| to sin36= 0,5*√ |
| |
| 2 | | 2 | |
| π | |
Dla sin |
| musze znalezc a7 |
| 7 | |
Chyba z ejest jakis inny sposob
1 sie 20:01
Adamm: jednak pomyłka
nie licz sin(π/7)
nie da się tego w ten sposób przedstawić
1 sie 20:12
Sophie: roozpisz π/ 8 , prosze
1 sie 21:49
5-latek: podstawiaj i licz
1 sie 22:06
Mila:
| π | |
sin |
| liczy się w LO z odpowiedniego Δ, albo z pięciokąta foremnego− złota proporcja. |
| 5 | |
1 sie 22:47
1 sie 22:56
Mila:
| π | | π | | π | |
cos |
| =cos2 |
| −sin2 |
| ⇔ |
| 4 | | 8 | | 8 | |
Licz dalej sama.
1 sie 23:00
Kacper: Jutro mogę podać coś "trudnego" ale przyznam, że na forum nie chce mi się wpisywać. Jak coś to
przez gg.
2 sie 20:26
2 sie 22:38
Agata: Kacper pisz do mnie na e−maila Agata85@onet.pl
Jeśli masz jakies materiały, zadania chętnie przyjme
6 wrz 18:35