Trygonometria
Olcia: Jak mam obliczyć cos36'?
21 lis 20:50
kinder: Tablice trygonometryczne
21 lis 21:04
Gray: Co to jest 36'? Trzydzieści sześć stopni? Minut? Sekund? Jak masz to obliczyć, ze wzoru Taylora
może?
21 lis 21:07
Olcia: stopni
21 lis 21:21
Gray: A wzór Taylora był ostatnio?
21 lis 21:22
Olcia: nie
21 lis 21:23
Gray: No to faktycznie tablice Ci zostają... Albo jakaś maszyna licząc.
21 lis 21:27
PW: Dokładna wartość jest do policzenia, trzeba jakoś kombinować z wzorami trygonometrycznymi:
36 = 2·18 i 90 = 2·36 + 18
albo może z trójkątem równoramiennym o kącie 72° przy podstawie.
21 lis 21:33
Mila:
Pięciokąt foremny i złoty podział.
21 lis 21:36
Olcia: eee...

hehe, pierwszy raz widzę takie rozłożenie cosinusa że cos36=cos2*18
21 lis 21:39
PW: Olcia, a czy ja coś takiego napisałem?
21 lis 21:42
Olcia: eh w szkole się jutro popytam, może jakimś magicznym sposobem to zrobili dziękuję za pomoc.
21 lis 21:43
Olcia: no napisałeś że 36=2*18
21 lis 21:43
PW: Zresztą to jest prawda (być może do tego zadania mało przydatna):
cos36° = cos(2·18°).
A dlaczego piszesz hehe, to ja hehe nie rozumiem, rozumiem ze hehe nie zrozumiałaś.
21 lis 21:45
PW: Postaraj się zrozumieć co napisała Mila, to jest dobry sposób (już na tym forum było to
zadanie).
21 lis 21:47
Olcia: nom xD Nie zrozumiałam co z tym bym miała zrobiić dalej.
21 lis 21:47
Olcia: oki

Dziękuję
21 lis 21:47
PW: Sposób z trójkątem jest rozwiązany tutaj:
159268
21 lis 21:54
mati89: w książce masz na końcu książki przybliżoną wartość funkcji trygonometrycznych
21 lis 21:57
PW: mati, w tym zadaniu trzeba policzyć wartość dokładną, jest ona równa
21 lis 22:09
Mila:

ABCDE− pięciokąt foremny
ΔSCB−Δrównoramienny o kątach: 36
o,72
o,72
o⇔|SB|=a
ΔDCS− Δrównoramienny o katach: 36
o,36
o,108
o
ΔSCB∼ΔABD⇔
x
2+ax−a
2=0, x>0
Δ=5a
2
W ΔDSC:
| | 0,5a | | 2 | |
cos(36o)= |
| =0,5a* |
| |
| | x | | a(√5−1) | |
================
21 lis 22:54
Eta:
Inny sposób( wykorzystam trygonometrię)
cos36
o= sin54
o = sin(3*18
o)
zamiast α piszę "a" ze wzorów
sin(3a)= 3sina −4sin2a i cos(2a)=1−2sin2a
to:
1−2sin
218
o=3sin18
o−4sin
218
o , sin18
o=t ,t∊(0,1/2)
4t
3−2t
2−3t+1=0 W(1)=0
(t−1)(4t
2+2t−1)=0 t= 1 −−− odrzucamy i Δ= 2
√5
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
t= |
| −− odrzucamy lub t= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √5−1 | |
przy okazji mamy dokładną wartość sin18o= |
| |
| | 4 | |
| | 6−2√3 | | 3−√5 | | √5+1 | |
to cos36o =1−2sin218o= 1−2* |
| = 1− |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | |
21 lis 23:48
Eta:
No i zapomniałam podkreślić
======================
21 lis 23:49
Mila:

Jeszcze jakiś mam algebraiczny, ale nie widzę zainteresowania, to nie piszę.
21 lis 23:50
PW: No, a Olcia wątpiła. Piękne rozwiązanie, ale "=============" to patent Janka191.
21 lis 23:52
PW: Mila, ale bardzo dobrze się bawimy
21 lis 23:53
Eta:
Nawet bardzo dobrze
=================
===========
====================
21 lis 23:56
Mila:
Pozdrowienia

Dobry humor to zdrowie.
21 lis 23:59
Gray:
22 lis 09:29
Kacper:
Bardzo ładnie
22 lis 09:52