To można policzyć np. z takiego trójkąta:
Równoramienny, o kącie między ramionami 36 stopni. Podstawę oznaczamy jako a.
Teraz rysujemy dwusieczną kąta A.
Z równoramienności widzimy że są jeszcze dwa odcinki równe a.
Trójkąty ABC i DBA są podobne na mocy cechy kk.
więc
| a+x | a | ||
= | i stąd liczymy x(a). | ||
| a | x |
sin(5x) = sin(4x+x) = sin(x)cos(4x) + cos(x)sin(4x)
cos(4x) = cos(2*2x)
= 1 − 2sin2(2x)
= 1 − 2*(2sinxcosx)2
= 1 − 8sin2x(1−sin2x)
sin(4x) = 2sin(2x)cos(2x)
= 4sinxcosx*(1−2sin2x)
sin(5x) = sinx*(1 − 8sin2x(1−sin2x)) + 4sinxcos2x*(1−2sin2x)
= sinx*(1 − 8sin2x(1−sin2x)) + 4sinx(1−sin2x)*(1−2sin2x)
Podstawiamy u = sinx i mamy:
sin(5x) = u(1 − 8u2(1−u2)) + 4u(1−u2)(1−2u2)
= u(1 − 8u2 + 8u4 + 4 − 12u2 + 8u4)
= u(5 − 20u2 + 16u4)
Zatem sin(5x) = sinx*(5 − 20sin2x + 16sin4x).
Dla x = 72o mamy:
sin(360o) = sin(72o)*(5 − 20sin2(72o) + 16sin4(72o))
Podstawmy s = sin(72o). s ≠ 0.
0 = s*(5 − 20s2 + 16s4)
16s4 − 20s2 + 5 = 0
Δ = 400 − 320 = 80
√Δ = 4√5
| 20 ± 4√5 | 5 ± √5 | |||
s2 = | = | |||
| 32 | 8 |
| 5 ± √5 | ||
s = √ | ||
| 8 |
| 5 + √5 | ||
Wybieramy odpowiednie rozwiązanie, którym niewątpliwie jest √ | ||
| 8 |
To lubię
Musze przeanalizować