pomoc
gleg: Rozwiąż rownanie
x3 + x2 − 7x + 2 = 0
Jak zacząć
30 cze 22:18
30 cze 22:22
mat: od tego, że x=2 jest pierwiastkiem
więc twój wielomian mozna zapisać jako (x−2)(x2+ax−1)
30 cze 22:23
mat: jak wymnożysz, wyjdzie ci ze a=3
więc:
(x−2)(x2+3x−1)=0 takie masz równanie
30 cze 22:24
Adamm: mat, można nawet nie mnożyć
wzory Viete'a
30 cze 22:25
mat: pewnie!
30 cze 22:26
gleg: x2 (x − 2) + 3 x(x − 2) − (x − 2) = 0
(x −2)(x2 + 3x − 1) = 0
Δ= 9 + 8 = 17
...
Dobrze?
30 cze 22:36
Adamm: Δ=13
30 cze 22:37
5-latek: W(x)= x3+ax2+bx+c
a= −(x1+x2+x3)
b= x1*x2+ x1*x3+x2*x3= x1*x2+x3(x1+x2)
c= −x1*x2*x3
Wzory Vieta dla wielomianu stopnia trzeciego
30 cze 23:30
5-latek: Dla wielomianu stopnia czwartego
W(x)= x4+ax3+bx2+cx+d
a= −(x1+x2+x3+x4)
b= x1x2+x1x3+x1x4+x2x3+x2x4+x3x4
c= −(x1x2x3+x1x3x4+x2x3x4)
d= x1x2x3x4
Masz dla tromianu
W(x)= x2+ax+b
a= −(x1+x2)
b= x1*x2
Teraz sobie wyprowadz wzory Vieta do wielomianu stopnia piategi i szostego czyli stopnia
nieparzystegi i parzystego
30 cze 23:38
gleg: Dla wielomianu stopnia czwartego będę miał 4 układy równań z 4 niewiadomymi?
1 lip 19:07
Adamm: tak, i układ jest sprzeczny wtedy gdy nie istnieją wszystkie 4 pierwiastki dla wielomianu
1 lip 19:13
gleg: dzięki
1 lip 19:30