rónwania i nieeówności wymierne
Lichtarz: Witam,
Przerabiam teraz materiał równania i nierówności wymierne. Mam zadanie ze zbioru:
Z miejscowości A i B wyszli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami. Pierwszy
przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi przeszedł z B do A i wrócił do B. Turyści
minęli się po raz pierwszy w odległości 4 km od A, drugi raz w odległości 3 km od B. Jaka jest
odległość z A do B.
Mniej mi zależy na rozwiązaniu bardziej na radzie jak podejść do budowy równania.
Jak ustawię za x − odległość między A i B to prędkość pierwszego turysty to 4km/t a drugiego
x−4 km/t
proszę o pomoc.
11 cze 18:13
11 cze 18:20
Lichtarz: dzięki

jak to znajdujesz!?
11 cze 18:22
11 cze 18:22
g: dobrze zacząłeś
v
1 = 4km/t
1, v
2 = (x−4)km/t
1
t
2 = (x+3km)/v
1 = (2x−3km)/v
2
11 cze 18:24
Eta: Wpisz w wyszukiwarkę forumową :
Dwaj turyści
Dwa samochody
Dwaj rowerzyści
Z miasta A do B
itd...
i przeanalizuj sposoby rozwiązań
Powodzenia
11 cze 18:25