ZADANIE MATURALNE
masaj: Z dwóch miast A i B, odległych od siebie o 18 km, wyruszyli naprzeciw siebie dwaj turyści.
Pierwszy turysta wyszedł z miasta A o jedna h wcześniej niż drugi z miasta B. Oblicz prędkość,
z jaką szedł każdy turysta, jeżeli wiadomo, że po spotkaniu pierwszy turysta szedł do miasta B
jeszcze 1,5 h, drugi zaś szedł jeszcze 4 h do miasta A.
30 kwi 20:03
Eta:

v
A, t>0 v
B, t−1 >0
| | vB | | t | |
Na odcinku AS : vA*t= vB*4 ⇒ |
| = |
| |
| | vA | | 4 | |
| | vB | | 1,5 | |
Na odcinku BS: VA*1,5= vB*(t−1) ⇒ |
| = |
| |
| | vA | | t−1 | |
| | t | | 1,5 | |
zatem : |
| = |
| ⇒ t2−t−6=0 ⇒ (t−3)(t+2)=0 ⇒ t=3 h |
| | 4 | | t−1 | |
| | 18 | | 18 | |
na całej trasie : vA= |
| = |
| =4km/h |
| | t+1,5 | | 4,5 | |
30 kwi 21:01
masaj: dziękuję bardzo
30 kwi 21:16
30 kwi 21:21