miasta a i b
George: Z dwóch miast A i B, odległych od siebie o 18 kilometrów, wyruszyli naprzeciw siebie dwaj
turyści. Pierwszy turysta wyszedł z miasta A o jedną godzinę wcześniej niż drugi z miasta B.
Oblicz prędkość, z jaką szedł każdy turysta, jeżeli wiadomo, że po spotkaniu pierwszy turysta
szedł do miasta B jeszcze 1,5 godziny, drugi zaś szedł jeszcze 4 godziny do miasta A.
9 kwi 16:07
Eta:
Poszukaj w postach ! ( to zad. z próbnej matury 2012
9 kwi 17:25
Gustlik:

Pomogę, bo to trudne zadanie, u mnie mieli z nim problem nawet uczniowie z profili z
rozszerzoną matmą. Mnie też to zadanie na podstawach zaskoczyło, rozwiązuję arkusze z matur
rozszerzonych i szczerze mówiąc, nawet tam są łatwiejsze zadania.
Oznaczmy:
S − punkt spotkania obu turystów
tA − czas przejścia pierwszego turysty z miasta A do punktu S
tB − czas przejścia drugiego turysty z miasta B do punktu S
v
A − prędkość turysty idącego z miasta A (dalej będę go nazywał turystą A)
v
B − prędkość turysty idącego z miasta B (dalej będę go nazywał turystą B)
W zadaniu trzeba założyć, że prędkość obu turystów na całe trasie była stała, a więc taka sama
była ona zarówno na całej trasie, jak i na odcinkach AS i SB.
| | s | |
Korzystam ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnym prostoliniowym v= |
| . |
| | t | |
Prędkość turysty A:
− na odcinku AS
− na całej trasie
Prędkość turysty B:
− na odcinku AS
− na całej trasie
ale t
B=t
A−1, bo z treści zadania wynika, że turysta B wyszedł o godzinę później niż turysta
A, zatem do punktu S szedł o godzinę krócej.
Czyli:
Ponieważ prędkości obu panów na odcinku AS i na całej trasie są równe, więc:
| | x | | 18 | |
{ |
| = |
| → teraz trzeba rozwiązać ten układ − mnożę na krzyż oba równania. |
| | 4 | | tA+3 | |
{ x(t
A+1,5)=18t
A
{ x(t
A+3)=72
{ xt
A+1,5x=18t
A /*2
{ xt
A+3x=72 /*(−2) (*)
{ 2xt
A+3x=36t
A
{−2xt
A−6x=−144 + (dodaję stronami, aby pozbyć się wyrażenia xt
A)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x=36t
A−144 /:(−3)
x=−12t
A+48 − podstawiam to do (*)
(−12t
A+48)t
A+3(−12t
A+48)=72
−12t
A2+48t
A−36t
A+144−72=0
−12t
A2+12t
A+72=0 /:(−12)
t
A2−t
A−6=0
Δ=(−1)
2−4*1*(−6)=1+24=25,
√Δ=5
| | 1−5 | |
tA1= |
| =−2 nswz, bo czas nie może być ujemny, |
| | 2 | |
czyli czas t
B=3−1=2 h
Mając czasy liczę prędkości obu turystów:
| | 18 | | 18 | |
vA= |
| = |
| =4 km/h |
| | 3+1,5 | | 4,5 | |
9 kwi 22:59
Eta:

v
A, t >0 v
B, t−1 >0
| | vB | | t | |
na odcinku AS: vA*t = VB*4 ⇒ |
| = |
| |
| | vA | | 4 | |
| | vB | | 1,5 | |
na odcinku BS : vA*1,5= vB*(t−1) ⇒ |
| = |
| |
| | vA | | t−1 | |
| | t | | 1,5 | |
porównując otrzymujemy: |
| = |
| ⇒ t2−t−6=0 ⇒(t−3)(t+2)=0 ⇒t=3 |
| | 4 | | t−1 | |
| | 18 | |
Na całej trasie vA= |
| = 4km/h |
| | 3+1,5 | |
9 kwi 23:32
Eta:
@
Gustlik no to sobie "pojechałeś"
9 kwi 23:47
Gustlik: Też fajny sposób. Niemniej jak na podstawy zadanie mocno zagmatwane. W poprzednich maturach
były prostsze.
10 kwi 00:18
Jack:
Eta sprowadziła dwa równania do jednego i po sprawie...
10 kwi 00:21
Gustlik: Ja wiem, co zrobiła Eta − po prostu porównała drogi przebyte przez obu panów na poszczególnych
odcinkach, a potem porównała stosunek vB/vA. Tylko w tym zadaniu naprawdę ciężko wpaść na
jakikolwiek sposób, a tym bardziej znaleźć od razu najkrótszy. Uczeń widząc takie zadanie nie
wie, od czego zacząć, bo nie ma podanej zależności np. między prędkościami obu turystów, co
znacznie utrudnia rozwiązanie. U mnie nawet uczniowie z mat−fizu mieli z tym problemy.
Zadanie byłoby o wiele łatwiejsze, gdyby była dodatkowo podana informacja np. że turysta A
szedł z prędkością o 1 km/h większą niż turysta B, bo wtedy łatwo już ułożyć układ równań i
takie zadania pojawiały się wcześniej w arkuszach maturalnych na poziomie podstawowym
sprawiały uczniom mniej problemów.
10 kwi 00:40
George: a skad wiadomo ze turaysta A szedł odcinak AS 3 h?
10 kwi 11:04
George:

juz wiem, zanalizowalem cale zad i juz wiadomo
10 kwi 11:19