NIERÓWNOŚCI WYMIERNE
MATH: Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
Pierwszy przebył drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi poszedł z B do A i wrócił do B.
Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4 km od A, drugi raz w odległości 3 km od B.
Jaka jest odległośc z A do B?
tO JEST ZADANIE Z MATEMATYKI, WIĘC PRZYPUSZCZAM, ŻE NIE MOŻNA TU ZASTOSOWAĆ WZORÓW Z FIZYKI...
27 sty 17:12
MATH: ponawiam
27 sty 19:51
Mateusz: | | s | |
Mozna mozna a nawet trzeba tylko ze np równanie v = |
| z punktu widzenia matematyki jest |
| | t | |
prostym równaniem wymiernym a wykresem jest hiperbola ale matematykom skonczyły sie pomysły na
zadania maturalne np na maturze ostatnio chyba na próbnej z operonem było typowo fizyczne
zadanie ale coz wrocmy do zadania
Ja oznacze odległosc między A i B jako n np korzystam z równania ruchu prostoliniowego tzn ze
| | s | |
wzoru na prędkosc w tym ruchu v = |
| i podstawiam do danych w zadaniu
|
| | t | |
| | n−4 | |
v2 = |
| => teraz skoro spotkali się 3km od miasta B to
|
| | t1 | |
| | 2n−3 | | 4 | | 2n−3 | |
prędkość 2 v2 = |
| => v1 = |
| = |
| => a jednak mamy typowe |
| | t2 | | t1 | | t2 | |
równania wymierne no to mozna powiedziec ze to zadanie optymalizacyjne z działu funkcja
wymierna

ale wrócmy do zadania dalej mamy
| | n−4 | |
{ |
| +> mamy układ równan wyznaczmy sobie z któregos równania t2 i otrzymamy
|
| | t1 | |
| | t1(n+3) | |
t2 = |
| teraz podstawiamy do ostatniego równania i otrzymamy
|
| | 4 | |
| | n−4 | | 4(2n−3) | |
{ |
| = |
|
|
| | t1 | | (n+3)t1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i dalej to juz sam dokoncz rozwiązanie wyznacz n podam odpowiedz n = 9 (po uwzględnieniu że
odległość nie jest ujemna) powodzenia
27 sty 22:41
Eta:
Podam takie rozwiązanie ( bardziej matematyczne , choć powiązane z fizyką s= v*t
x −−− odległość A od B , x >0
v
1 −− prędkość pierwszego
v
2 −−− prędkość drugiego
| | 4 | | x−4 | |
na trasie od A do B : |
| = |
|
|
| | v1 | | v2 | |
| | x−4+3 | | x −3+4 | | x−1 | | x+1 | |
na trasie od B do A : |
| = |
| ..... czyli |
| = |
|
|
| | v1 | | v2 | | v1 | | v2 | |
z pierwszego równania: v
2=
14(x−4)*v
1
podstawiamy do drugiego równania:
14(x−1)(x−4)*v
1= ( x+1)*v
1 ...... dzielimy przez v
1 ≠0
x
2 −5x +4 = 4x +4
x
2−9x=0 => x =0 −− odrzucamy lub x = 9 .
odp: odległość IABI = 9 km.
27 sty 23:14