Oblicz jaka jest suma kolejnych wyrazów
Beti19: Proszę pomóżcie w zadaniu :
| | 1 | |
Oblicz 64 +4 + |
| + .......... Sprawdź czy spełniony jest warunek zbieżności |
| | 4 | |
5 cze 21:34
5 cze 21:36
niepoprawny: po pierwsze warunek konieczny, a wiesz przynajmniej jak on brzmi?
5 cze 21:36
5 cze 21:37
po prostu Michał:
a
1 = 64
| | 1 | |
q = |
| <−− |q| < 1 zatem jest spelniony warunek zbieznosci... |
| | 16 | |
5 cze 21:37
niepoprawny: dobry tylko trzeba jeszcze było granicę zbadać
5 cze 21:38
beti19:
Czyli teraz tylko podstawiam do wzoru:
| | a1 | | 16 | | 1024 | | 4 | |
S= |
| = 64 x |
| = |
| = 68 |
| |
| | 1−q | | 15 | | 15 | | 15 | |
Bardzo Wam dziękuje za pomoc @Adamm @po prostu Michał
6 cze 22:30