matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile to jest równe?
Pomocy:
Liczba sin120
o
+ cos90
o
= ?
18 maj 18:23
Pytający:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
√
3
sin120
o
=sin(90
o
+30
o
)=cos30
o
=
2
cos90
o
=0
√
3
sin120
o
+cos90
o
=
2
18 maj 18:33
Pomocy:
Dzięki. Oczywiście robiłam to mnożąc sin60
o
* 2 i dziwiłam się czemu mi nie wychodzi
18 maj 18:36
Pytający:
Można i z podwojonego kąta:
1
√
3
√
3
sin120
o
=sin(2*60
o
)=2sin60
o
cos60
o
=2*
*
=
2
2
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
18 maj 18:39