oblicz granicę
bbbb: Funkcja f określona jest wzorem (x3−x2−x−2)/(x2−x−2).Oblicz granicę lim(x→2) f(x)
25 kwi 17:07
25 kwi 17:08
bbbb: zrobiłem tak i nadal nie wychodzi
25 kwi 17:10
Adamm: to zrób to jeszcze raz
wynik to 7/3
25 kwi 17:13
bbbb: lim f(x) = (x−2)(−x2−x−2)/(x2−x−2) i nie wiem co dalej
25 kwi 17:19
Adamm: licznik źle
mianownik też rozbij
25 kwi 17:21
bbbb: mianownik (x2−2x+4)+x−6?
25 kwi 17:25
bbbb: bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
25 kwi 17:26
25 kwi 17:27
bbbb: (x−2)(x2+x+1)/(x2−x−2) jak rozbiję mianownik to wyjdzie x+1
25 kwi 17:31
Adamm: ok, skróć x−2 ze sobą i podstaw dwójkę, masz swoją granicę
25 kwi 17:35
bbbb: jak mam skrócić jak w mianowniku nie ma x−2?
25 kwi 17:46
Adamm: x2−x−2=(x−2)(x+1)
25 kwi 17:47
bbbb: aaa, zapomniałem o tym (x+1) dobra, już wiem
25 kwi 17:50
jox:
X
12+X
22=(X
1+X
2)
2−2X
1X
2
X
13+X
23=(X
1+X
2)(X
12−X
1X
2+X
22)=(X
1+X
2)[(X
1+X
2)
2−3X
1X
2]
(X
1−X
2)
2=(X
1+X
2)
2−4X
1X
2
|X
1−X
2|= (X
1−X
2)
2= (X
1+X
2)
2−4X
1X
2
X
14+X
24=(X
12+X
22)
2 − 2X
12X
22=[(X
1+X
2)
2−2X
1X
2]
2 −
2(X
1+X
2)
2
| 1 | | 1 | | X22+X12 | |
| + |
| = |
| = |
| X12 | | X22 | | X12X22 | |
25 kwi 18:13
jox: przepraszam, nie ten prosilbym o usuniecie moich postow
25 kwi 18:14