stożkowe
czapeczka: Znajdź równanie zbioru punktów P, których odległość od prostej x=−8 jest 2 razy większa niż
odległość od punktu F(−2,0). Sporządź rysunek.
Moje pojęcie o stożkowych jest tragiczne, więc proszę o pomoc.
Z rysunku poglądowego wyszło mi, że środek elipsy, która będzie odpowiedzią to punkt (0,0) i
jak rozumiem a=4. na b nie mam już pomysłu, choć zapewne w obliczeniach należy użyć prostej x=
−8?
25 mar 12:41
Pytający:
1249
1248
Z treści mamy równanie:
|x+8|=2
√(x+2)2+y2
Wystarczy je przekształcić:
√(x+8)2=
√4((x+2)2+y2)
x
2+16x+64=4x
2+16x+16+4y
2
3x
2+4y
2=48
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1, zatem a=4, b=2√3 |
| 42 | | (2√3)2 | |
25 mar 13:37
czapeczka: Dziękuję. Znalazłam jeszcze bardzo podobne zadanie i już wszystko jasne
25 mar 14:22