π | ||
2cos(3x− | )= −1 | |
2 |
π | 1 | |||
cos(3x− | )= − | |||
2 | 2 |
π | π | π | π | |||||
3x − | = − | +2kπ 3x− | = | +2kπ | ||||
2 | 3 | 2 | 3 |
π | π | 5 | ||||
3x= | − | +2kπ 3x= | π+2kπ | |||
2 | 3 | 6 |
π | 2 | 2 | ||||
x= | + | kπ x={5}{18}π+ | kπ | |||
18 | 3 | 3 |
π | 2π | |||
powinno być π− | czyli | , i mam pytanie bo o ile na sinusa to działa że jak mam np | ||
3 | 3 |
1 | ||
− | to odczytuję po prostu wartość z minusem i to się zgadza z wykresem | |
2 |
1 | ||
cos(α)=− | ||
2 |
1 | ||
cos(α+π) = | ||
2 |
π | −π | |||
a+π= | +2kπ ∨ a+π= | +2kπ | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |