parametr trygonometria
kama: przeglądam zadanie mam takie samo i znalazłam pod tym linkiem
https://matematykaszkolna.pl/forum/255563.html
rozwiązanie /jest moment, w
którym nie mogę załapać jak to wyszło/ resztę rozumiem.
wyznacz wszystkie wartości parametru α , α ∊ ≤ 0,π ≥ dla ktorych rozwiązania
cosα * x
2 −2sinα *x + cosα=0 są dodatnie
chodzi o to w jaki sposób to rozpisano : 4sin
2α−4*cos
2α=−4cos(2α)
niżej PW: komus wyjasnił
4(sin
2α − cos
2α) = −4(cos
2α − sin
2α) = −4cos2α
ale dalej tego nie widzę jakoś to od tyłu chyba jest rozpisane , mozecie pomóc
11 lut 21:31
5-latek: Chodzi o to ze cos2α= cos2α−sin2α
na poczatku mamy odwrotnie sin2α−cos2α
wiec sin2α−cos2α= −(cos2α−sin2α)
To tak jaby bylo −1(cos2α−sin2α)
po pomnozeniu przez 4 dostajesz −4 cos(2α)
11 lut 21:40
kama: ok tego się domyślałam, ale skąd cztery się wzięło, tak zwyczajnie wszystko przez 4 trzeba
zrobić jak działanie pomocnicze ?
11 lut 21:44
11 lut 21:46
5-latek: 4sin2α−4cos2α= teraz 4 przed nawias i masz 4(sin2α−cos2α)
O to CI chodzi ?
11 lut 21:48
kama: Nie, to wiem.
Spójrz jak rozwiązywałam
https://matematykaszkolna.pl/forum/345716.html ja sobie dwa wzięłam z głowy bo zauważyłam, że wyjdą mi "znajome
liczby" czy w tym przypadku zrobiono to samo z liczbą 4, bo przecież nie ma jej bezpośrednio z
wzoru ?
11 lut 21:49
Jack: jak nie ma jak jest
11 lut 21:59
kama: no niestety tak to bywa, że nie każdy posiada umiejętność tłumaczenia, więc sory, ale nie widzę
tego, mówiąc po ludzku NIE WIDZĘ
11 lut 22:03
Jack:
w ktorym konkretnie miejscu nie widzisz
skad sie wziela 4?
w delcie mamy Δ = 4sin2α − 4cos2α = 4(sin2α−cos2α)
?
Chyba ze nie rozumiem twojego pytania
11 lut 22:06
kama: już nie trzeba zerknęłam jak inny przykład, który robił Janek191 i już wiem −dzięki
11 lut 22:08