trygonometria równanie
kama: | | π | |
Rozwiąż równanie w przedziale < |
| , 2π> |
| | 2 | |
√3sinx+cox=
√2 próbuje tak wszystko dzielę przez 2
| | 1 | | p2 | |
sin U√3{2} sinx+cos |
| cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin |
| sinx+cos |
| cosx=U√2{2} teraz moze cos wyłaczyć ale nie wiem jak |
| | 3 | | 3 | |
przepraszam, ale rozbija mi zapis ułamka gdzie w liczniku powinien być pierwiastek
11 lut 20:36
Godzio:
Bardzo fajnie zaczęłaś ...
Mamy wzór na cosinus sumy / różnicy kątów, tutaj zadziała różnica.
Dalej sobie poradzisz?
11 lut 20:37
Adamm: | | π | | π | |
cos(− |
| )cosx−sin(− |
| )sinx a to jest po prostu wzór na sumę kątów cosinusa |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 20:38
kama: tak już wyszło dzięki
11 lut 20:43