Oblicz szesc poczatkowych wyrazow ciagu (an)
Andrzej: Witam mam problem z tymi przykladami
a)an=cosnPI
b)an=sinnPI/2
c)an=cosnPI + 2n
6 lut 22:53
Andrzej: + jeszcze taki przyklad
Dla jakich wartości k należy <0;2pi> ciąg (an) jest arytmetyczny i malejący?
an=n−4ncos2k
6 lut 23:41
Pytający: a)
https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
a
1=cos(1*π)=−1
a
2=cos(2*π)=cos(0)=1
a
3=cos(3*π)=cos(π)=−1
a
4=cos(4*π)=cos(0)=1
a
5=cos(5*π)=cos(π)=−1
a
6=cos(6*π)=cos(0)=1
b)
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
a
1=sin(1*π/2)=1
a
2=sin(2*π/2)=sin(π)=0
a
3=sin(3*π/2)=−1
a
4=sin(4*π/2)=sin(0)=0
a
5=sin(5*π/2)=sin(π/2)=1
a
6=sin(6*π/2)=sin(π)=0
c)
a
1=cos(1*π)+2*1=−1+2=1
a
2=cos(2*π)+2*2=cos(0)+4=1+4=5
a
3=cos(3*π)+2*3=cos(π)+6=−1+6=5
a
4=cos(4*π)+2*4=cos(0)+8=1+8=9
a
5=cos(5*π)+2*5=cos(π)+10=−1+10=9
a
6=cos(6*π)+2*6=cos(0)=1+12=13
7 lut 00:49