Skąd
Paweł: dlaczego w tych zadniach
https://matematykaszkolna.pl/strona/1971.html
x
5 wychodzi jako pierwiastek? Gdyby tam było x
1/5 to rozumiem, że byłby pierwaistek, ale
tak

Skąd się wziął ten pierwiastek możecie mi to wytłuamczyć?
30 sty 13:33
Jerzy:
Czego nie rozumiesz ? x5 = 3 ⇔ x = 5√3 , bo (5√3)5 = (31/5)1 = 31 = 3
30 sty 13:43
30 sty 13:54
Jerzy:
Nie x1/5 = 5√x
30 sty 13:56
Jerzy:
A jeśli: x1/5 = 3 ⇔ x = 35
30 sty 13:59
Paweł: Czyli rozumiem. że przenoszę na drugą stronę sama potęgę piątą i w skutek tego otrzymuje
pierwiastek z danej liczby stopnia przenoszonego?
30 sty 14:01
Jerzy:
a1/n = n√a
am/n = n√am
30 sty 14:04
Paweł: Achh chwila przeciez ja tutaj nic nie przenoszę tylko mnoże przez odwrotność tego potęgowania
całe wyrazenie, czyli pierwiastkuje.
Czyli x5=5 /*Pierwiastek piątego stopnia i daje to x= 5√3 Do dobrego wniosku doszedłem?
30 sty 14:07
Paweł: x5=3 − pomyłka
30 sty 14:08
Jerzy:
Bzdury ...
x5 = 5 ⇔ x5 = (51/5)5 ⇔ x = 51/5 ⇔ x = 5√5
30 sty 14:19
Paweł: Czyli doprowadziliśmy do tej samej potęgi po jednej i drugiej stronie, ale aby uniknąć wyniku
55 podnieśliśmy do potęgi 1/2 w skutek czego powstał pierwiastek. ROzumiem, dzięki
30 sty 14:24
Paweł: do potęgi 1/5*
30 sty 14:25