matematykaszkolna.pl
Geometria- konkursy licealne Pełcio: Znowu ja.. To są pewnie dość proste zadania, ale z geometrii mi idzie zdecydowanie najsłabiej... 1. W trapezie ABCD (AB||CD) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie O takim, że AO : OC=k (k>1). Pole trójkąta AOD=P. Wyznacz w zależności od P i k pole trapezu. 2. W trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej AB, wybrano punkt S, dla którego trójkąty SAB, SBC i SAC mają równe pola. Wiedząc, że SA2+SB2=5, oblicz SC. 3. W prostokącie ABCD dane są długości boków AB=5 i AD=2. Na bokach AB, BC, CD i DA umieszczono odpowiedno punkty K, L, M, N takie, że AN=1, CM=2 i BK=2BL. W jakim stosunku punkt K podzielił bok AB jeśli wiemy, że wyrażenie KL2+LM2+MN2+NK2 osiąga najmniejszą możliwą wartość? 4. W czworokąt można wpisać okrąg i jego przekątne są prostopadłe. Wykaż, że iloczyny długości przeciwległych boków są równe. 5. Odcinek łączący środki ramion trapezu rozcina ten trapez na dwie figury, z których jedna ma pole 11cm2, a druga 7cm2. Oblicz pola figur, na które rozcina ten trapez jego przekątna
11 sty 20:35
Rafal: 1) https://matematykaszkolna.pl/forum/330868.html gdzieś tu jest podobne 2) oznacz przez X, Y i Z punkty przecięcia prostych AS, BS i CS z bokami BC, AC i AB, dalej uzasadnij, że punkt S to środek ciężkości trójkąta ABC, następnie zauważ, że CZ=1/2AB (pytanie pomocnicze: gdzie leży środek okręgu opisanego na tym trójkącie?), na końcu zastosuj kilka razy twierdzenie Pitagorasa 3) rysunek, twierdzenie Pitagorasa cztery razy, funkcja kwadratowa, ekstremum itd. 4) oznacz przez x, y, z i t długości odcinków, na jakie dzieli przekątne punkt przecięcia, korzystając z twierdzenia Pitagorasa, napisz równanie wynikające z faktu, że w czworokąt da się wpisać okrąg, podnieś je do kwadratu, uporządkuj i voila
12 sty 17:07
Rafal: 5) oznacz przez a i b długości podstaw (a>b), wykaż, że linia środkowa ma długość (a+b)/2 i jest równoległa do podstaw (dowód wygooglujesz), zauważ, że wysokości powstałych trapezów są tej samej długości (poszukaj trójkątów podobnych), więc stosunek pól tych trapezów zależy tylko od sumy długości ich podstaw − z odpowiedniej równości uzależnisz od siebie długości podstaw, potem coś pokombinuj podobnie z tym wyjściowym trapezem.
12 sty 17:20
Pełcio: W 4 zadaniu mi wyszło x=y i t=z, to tak ma być?
12 sty 18:46
12 sty 20:41
Eta: rysunek 2/ Z treści zadania ...... oznaczenia na rysunku ( 3 pola P1 równe to P(ABC)= 3P1 |SA|2+|SB|2=5 −− z treści zad. oraz z tw. Pitagorasa : |SA|2=a2+4b2 |SB|2=4a2+b2 + −−−−−−−−−−−−−−−−−− 5=5a2+5b2⇒ a2+b2=1 ⇒ |CS|= a2+b2= 1
12 sty 20:51
Eta: rysunek 1/ ΔABO ∼ ΔDCO w skali k
 1 
S1= k2*S2 i S=k*S2 ⇒ S2=

*S to S1= k*S
 k 
P trapezu= S1+S2+2S ⇒ P =..................
12 sty 20:59
Mila: rysunek zadanie 4. a+c=b+d 1) sumy kwadratów przeciwległych boków są równe: a2+c2=b2+d2 a2+c2=v2+y2+x2+z2 d2+b2=x2+v2+y2+z2 2) przekształcamy (a+c)2−2ac=(d+b)2−2db⇔ ac=db cnw
12 sty 21:23
Pełcio: Dziękuję pięknie.
12 sty 21:24
Pełcio: Racja Milu, za daleko w to poszedłem. Twoje jest o niebo lepsze emotka
12 sty 21:25
Mila: Ładne te zadania. emotka
12 sty 21:56
Pełcio: Te są z lokalnego konkursu wojewódzkiego. Właśnie się dowiedziałem wczoraj, że przeszedłem z OMa do II etapu, pasuje coś poćwiczyć To tamtym wiadomo nie dorasta, ale od czegoś trzeba zacząć
12 sty 22:00
Eta: Gratulacje i ........emotka
12 sty 22:02
niematematyk: no widzisz, było cierpliwości, a owoce się znajdą
12 sty 22:07
Mila: Gratulacjeemotka
12 sty 22:08
Pełcio: Dziękuję emotka Wydaję mi się że bardziej realny na tą chwilę jest AGH. Chociaż tam też ciężko, bo jestem w IIkl i ciągi, prawdopodobieństwo i jeszcze parę rzeczy to słabo Ale trochę spróbuję poćwiczyć emotka
12 sty 22:27
niematematyk: ciągi toż to banał, prawdopodobieństwo, nie wiem co to znaczy xD, gdy ja przerabiałem probabilistykę, toż to był poziom abstrakcji, zależy jak bardzo rozłożysz zadanie na czynniki, taki wynik dostaniesz,
12 sty 22:28
niematematyk: nigdy nie jest spójne i jednoznaczne, zawsze znajdzie się ktoś, kto weźmie pod uwagę dodatkowe warunki, i wynik będzie inny, zależy jak by na to patrzeć, jak to dokładne ma byc
12 sty 22:29
Pełcio: Mi bardziej chodziło o to, że jeszcze tego nie miałem A Ameryki nie odkryjesz jak nie wiesz jak się za coś zabrać
12 sty 22:59