Matura .
grthx: Na jutro dla przyszlych maturzystow
Zadnie nr 1
Dla jakiej wartosci parametru a rownanie
3x
2−xloga+1=0
ma pierwiastki rzeczywiste spelniajace warunek x
12+x
22=1
Zadanie nr 2
Znajdz rownanie stycznych do okregu
| | π | |
x2+y2−8x−10y=28=0 i nachylonych do prostej 5x−y+3=0 pod kątem |
| . |
| | 4 | |
Zadanie nr 3
W polokrag o promieniu R wpisano trapez ktorego podstawa jest srednica okregu
Dla jakiego kąta przy podstawie trapezu pole trapezu jest najwiekszse .
Zadanie nr 4
Przekątne AC i BD trapezu ABCD o podstawach AB i DC przecinaja sie w punkcie O Majac dane
pola P
1 i P
2 trojkątow ABO i CDO oblicz pole trapezu .
Zadanie nr 5
Dziesieciu chlopcow wybralo sie na wycieczke rowerowa jadac gesiego Janek i Franek oraz Bronek
znajduja sie w grupie chlopcow Ja
Jakie jest prawdopodobienstwo ze :
a) Janka Franka i Bronka nikt nie przedziela
b) Janek i Franek znajduja sie obok siebie ,a Bronka od Janka i Franka przedziela conajmniej
jeden z chlopcow .
Znajc zycie pewnie tez podlacza sie tez CI ktorzy juz pisali mature
17 wrz 01:27
Krzysiek: Zad 1.
a>0
x12 + x22 = 1
(x1+x2)2 − 2x1x2 = 1
(−ba)2 − 2ca = 1
log2a9 − 23 = 1
log2a9 = 53
log2a = 15
loga = √15 v loga = −√15
a = 10√15 v a 10−√15
17 wrz 01:57
grthx: Odpowiedz prawidlowa choc najpierw nalezalo wyznaczyc dziedzine do ktorej nalezy a
17 wrz 09:27
Rafał:

Zadanie 4
P
3=[AOD]=[ABD]−[ABO]=[BAC]−[ABO]=[BOC]
Wykażemy, że w dowolnym trapezie P
3=
√P1*P2. W tym celu przyjmijmy, że trójkąt CDO jest
podobny do trójkąta ABO w kali k. Wówczas P
2=P
1*k
2, a zatem wystarczy pokazać, że
| | P3 | |
P3=√P1*k2*P1=P1*k, czyli |
| =k. Widzimy, że trójkąty ABO i BOC mają wspólną |
| | P1 | |
wysokość opuszczoną z wierzchołka B na prostą AC. Wobec tego stosunek ich pól zależy tylko i
wyłącznie od stosunku długości boków CO i AO, który wynosi k. To kończy dowód, że pole P
całego trapezu wynosi P=P
1+P
2+2
√P1*P2=(
√P1+
√P2)
2.
17 wrz 09:55
Rafał:

Jeśli trapez jest wpisany w okrąg, to jego ramiona muszą mieć tę samą długość. Stąd wynika
przystawanie trójkątów AOD i BOC (cecha bok−bok−bok). Pole całego trapezu można przedstawić
jako sumę pól trójkątów AOD, BOC i COD.
| | 1 | | 1 | |
[COD]= |
| *R*R*sin(180−2x)= |
| *R*R*sin2x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
[AOD]+[BOC]+[COD]= |
| R2(2sinx+sin2x)= |
| R2(2sinx+2sinxcosx)=R2(sinx+sinxcoxs) |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=sinx+sinxcosx
f'(x)=cosx+(cosx*cosx+sinx*(−sinx))=cosx+cos
2x−sin
2x=2cos
2+cosx−1=0
| | 1 | |
W pierwszym przypadku mamy sprzeczność, bo x ma być kątem ostrym. Wobec tego cosx= |
| , |
| | 2 | |
czyli x=60. Ostatecznie, spośród wszystkich rozpatrywanych trapezów największe pole ma ten,
którego kąty wewnętrzne wynoszą kolejno: 60, 60, 120, 120.
17 wrz 10:26
ICSP: dorzuce jedno od siebie:
Rozwiązać równanie:
5
3√9 − x2 − 4
3√(3 − x)2 =
3√(3 + x)2
D : x ∊ R
17 wrz 10:31
yht:
To ja też

Zad. 7
Trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego (a
n) jest a
3=3, zaś piąty wyraz jest odwrotnością ósmego
wyrazu. Wyznacz a
1 jeśli wiadomo, że a
6>0.
17 wrz 10:50
Benny: 3−x=a
3+x=b
5(ab)1/3=4a2/3+b2/3 /()3
125ab=64a2+48a4/3b2/3+12a2/3b4/3+b2
125ab=64a2+12(ab)2/35ab1/3+b2
125ab=64a2+60ab+b2
64a2−65ab+b2=0
(8a−b)2−49ab=0
(21−9x)2−49(9−x2)=0
441−378x+81x2−441+49x2=0
130x2−378x=0
17 wrz 10:53
yht:
5
3√9−x2 − 4
3√(3−x)2 =
3√(3+x)2
5
3√(3−x)(3+x) − 4
3√(3−x)(3−x) =
3√(3+x)(3+x)
4
3√(3−x)(3+x) +
3√(3−x)(3+x) − 4
3√(3−x)(3−x) =
3√(3+x)(3+x)
4
3√(3−x)(3+x) − 4
3√(3−x)(3−x) =
3√(3+x)(3+x) −
3√(3−x)(3+x)
4
3√3−x(
3√3+x −
3√3−x) =
3√3+x(
3√3+x−
3√3−x)
4
3√3−x(
3√3+x −
3√3−x) −
3√3+x(
3√3+x−
3√3−x) = 0
(4
3√3−x −
3√3+x)*(
3√3+x−
3√3−x) = 0
4
3√3−x −
3√3+x = 0 lub
3√3+x−
3√3−x = 0
4
3√3−x =
3√3+x |()
3 lub
3√3+x =
3√3−x |()
3
64(3−x) = 3+x lub 3+x = 3−x
192−64x = 3+x lub x+x = 3−3
−64x−x = 3−192 lub 2x = 0 |:2
−65x = −189 |:(−65) lub x=0
17 wrz 11:07
Rafał: a
1+2r=3
a
1=3−2r
(3+2r)(3+5r)=1
9+15r+6r+10r
2=1
10r
2+21r+8=0
Δ=121
| | −21−11 | |
r= |
| =−1,6 oraz a1=6,2 (sprzeczność, bo a6=6,2−5*1,6=−1,8<0) |
| | 20 | |
lub
| | −21+11 | |
r= |
| =−0,5 oraz a1=4 |
| | 20 | |
a
5=2
a
8=0,5
17 wrz 11:12
grthx: To sa zadania ze starej matury wiec nie ma podzialu na podstawe i rozszsrzenie
dzisiaj dostalem ksiazki od Qulki (zaraz muszse jej podziekowac i mam testy maturalne
poziom podstawowy ale 2002−2004 r
Moge jeden z testow specjalnie dla Ciebie napisac jesli chcesz .
17 wrz 12:07
grthx: Wobec tego popoludniu specjalnie dla ciebie napisze w nowym poscie

Teraz czuje sie troche zle i tylko obserwuje . Ale bede pamietal .
17 wrz 12:14
grthx: Skoro zdales na 50% to w takim razie skup sie teraz na pomocy dla innych maturzystow(bo cos
umiesz ) i nie wracajmy juz do tego tematu
17 wrz 12:45