wyznacz następującą całke
pierwsza sesja:(: Wytłumaczy mi ktos jak rozwiązac ta całke?
7 sty 22:18
Adamm: serio?
| | √x−3√x | |
∫ |
| dx = ∫ x−3/2−x−5/3dx |
| | x2 | |
7 sty 22:20
Adamm: n≠−1 oczywiście
7 sty 22:22
pierwsza sesja:(: na zadnych cwiczeniach i wykladach z calek nie bylam i probuje to sama zrozumiec.. i jest mi
ciezko
7 sty 22:23
pierwsza sesja:(: okej juz rozumiem, ja zaczelam probowac robic to metoda przez podstawianie
7 sty 22:24
pierwsza sesja:(: a co z mianownikiem sie stalo?
bo jednak niee rozumiem
7 sty 22:25
7 sty 22:26
jc: Adamm, zadziwiające, ale studenci mają problem z dzieleniem
Wynik ten na ogól uzyskują w niezwykły sposób.
Drugie wyrażenie jest zawsze pomijane, a rzecz nazywana jest wyciąganiem.
7 sty 22:33
pierwsza sesja:(: Dziekuje, za ta ironie
7 sty 22:35
pierwsza sesja:(: Wiem, że zaraz mnie ktoś wysmieje
ale całka jest taka
x
3=t
3x
2 dx=dt
| | x2 | | 13dt | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| = |
| ∫ t−0,2 dt |
| | 5√x3+1 | | 5√t | | 3 | |
pomoże mi ktos to rozwiązac do konca?
7 sty 23:09
Adamm: użyj tego wzoru który ci podałem i na końcu podmień pod t, x3
nie zapomnij o stałej, na razie jest ok
7 sty 23:12
pierwsza sesja:(: czekaj teraz widze blad, t= x3+1 tak powinno byc
7 sty 23:14
pierwsza sesja:(: czyli wynik wyjdzie tyle?
7 sty 23:17
Adamm: tak
7 sty 23:20
pierwsza sesja:(: ktos by potrafil mi objasnic ta calke?
8 sty 11:50
pierwsza sesja:(: i niestety tej tez nie rozumiem
8 sty 12:02
KKrzysiek: Druga
2∫dx + ∫ x−2dx −∫x−3dx = 2x + x−1/−1 − x−2/−2 + C
8 sty 12:11
8 sty 12:21
pierwsza sesja:(: Powiem tak, ja nigdy nie umialam sie uczyc z typowej definicji, mi one sie przyswajaja kiedy
robie sama zadania i pytam sie kogos jezeli czegos nie rozumiem
8 sty 12:28
Mariusz:
| | sin(x)(1−cos2(x)) | |
∫ |
| dx |
| | cos4(x) | |
| | sin(x) | | sin(x) | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | cos4(x) | | cos2(x) | |
| | 1 | 1 | | 1 | |
= |
|
| − |
| }+C |
| | 3 | cos3(x) | | cos(x | |
8 sty 12:29
Mariusz:
Tak ale pewną kolejność tematów których się uczysz musisz zachować
np nie policzysz pochodnych bez granic itp
8 sty 12:31
pierwsza sesja:(: no wiem, zadania zawsze staralam sie liczyc pokolei
a jak cos pominelam to itak musialam do tego wrocic bo mialam braki
8 sty 12:33
Mariusz:
Masz jakiś zbiór zadań jak Analiza matematyczna w zadaniach Krysickiego i Włodarskiego
Czy zbiór zadań z analizy matematycznej Banaś Wędrychowicz
Ten pierwszy przypomina minimum teorii potrzebnej do rozwiązywania zadań
8 sty 12:39
Mariusz:
Co pamiętasz z algebry ?
Liczby zespolone ?
Wielomiany
Dzielenie wielomianów ?
NWD wielomianów
Rozkład wielomianu na czynniki
Jakieś metody rozwiązywania układów równań liniowych
Algebra przyda się do całkowania funkcji wymiernych
8 sty 12:45
pierwsza sesja:(: oprocz licz zespolonych to wszystko
8 sty 12:48
Mariusz:
Zespolone czasami przydają się do rozkładu wielomianu na czynniki
zwłaszcza gdy trudno pogrupować a wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
NWD wielomianów też ?
Wiesz że NWD wielomianów można policzyć także bez rozkładu na czynniki,
wystarczy brać kolejne reszty z dzielenia
8 sty 12:56
pierwsza sesja:(: dobra teraz mam chwile przerwe z liczeniem najwyzej bede pytac potem..
8 sty 13:14