FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE
Dominik: Dobry wieczór

Znacie jakieś sposoby na łatwiejsze zapamiętanie wszystkich wartości kątów
(90, 270, 330, 225 itp.). Niby mam to wszystko zobrazowane w głowie ale jest to bardzo
uciążliwe i czasochłonne
6 sty 22:31
Adam: Mi raczej przydałby się sposób na zapamiętanie tych wszystkich wzorków z całek nieozn.
6 sty 22:32
Adamm: Adam, wzorów na całki nieoznaczone jest bardzo dużo, wszystkich byś nie zapamiętał
a i tak musisz myśleć bo wykładowca czasami wymaga robienia bez gotowych wzorów
6 sty 22:34
6 sty 22:34
Adam: @Adamm, zgadza się. Niestety jakąś tam sprawność muszę nabrać w ich liczeniu, czasochłonne, ale
innego rozwiązania nie ma.
6 sty 22:35
Adamm: Adam, te całki które przerabiasz akurat są z tych łatwiejszych, niektóre są na prawdę
potworne (tzn. jest wiele liczenia, a jeśli się pomylisz to wszystko od nowa

)
6 sty 22:37
Mariusz:
Zawsze możesz sprowadzić kąt do przedziału <0,90>
wystarczy znać kilka wzorów redukcyjnych
7 sty 12:01
Mariusz:
Co do całek do proponuję w ten sposób
0. Wiadomości wstępne takie jak
Funkcja pierwotna funkcja podcałkowa itp
1. Podstawowe metody całkowania
a) liniowość całki nieoznaczonej
b) całkowanie przez części
c) całkowanie przez zamianę zmiennej
Jakieś łatwe przykłady
Przy całkowaniu przez części nie zapominajmy o wyprowadzaniu wzorków redukcyjnych dla całek
2. Całkowanie funkcji wymiernych
Gdy stopień licznika jest większy od stopnia mianownika dzielisz licznik przez mianownik
Gdy mianownik ma w rozkładzie pierwiastki wielokrotne (mogą być zespolone)
to możesz wydzielić część wymierną całki
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x)<deg M
1(x)
deg R
2(x)<deg M
2(x)
NWD wielomianów możesz policzyć nawet bez rozkładu wielomianu na czynniki
wystarczy brać kolejne reszty z dzielenia
Liczniki znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
Gdy stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika oraz mianownik ma
pierwiastki pojedyncze
Stosujesz rozkład na sumę ułamków prostych
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
| | Bmx+Cm | |
+...+∫ |
| dx |
| | x2+pmx+qm | |
Gdy w rozkładzie mianownika występuje trójmian kwadratowy nierozkładalny nad R
zapisujesz go w postaci kanonicznej
3. Całki z funkcji niewymiernych (z pierwiastkami)
Całkowanie różniczki dwumiennej
∫x
m(a+bx
n)
pdx
m,n,p ∊ℚ
p ∊ℤ
t
s=x
s=NWW(m,n)
t
s=(a+bx
n)
s mianownik liczby p
s mianownik liczby p
Całka z pierwiastka z trójmianu kwadratowego
1. a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b
2−4ac>0
w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t
Wyznaczasz z podstawienia x,
√ax2+bx+c
Różniczkujesz x aby otrzymać dx
4 ∫R(e
x)dx
Podstawienie samo się narzuca t=e
x
Do tej postaci można sprowadzić całki R(cosh(x),sinh(x))
5
∫R(cos(x),sin(x))dx
| | x | |
Tutaj działa podstawienie t=tan( |
| +φ) |
| | 2 | |
gdzie φ=const
Jeżeli używaliśmy podstawień Eulera to pasujące podstawienie bez problemu sami wymyślimy
6. Całkowanie przez rozwinięcie w sumę szeregu oraz sprowadzanie całek
do znanych funkcji nieelementarnych
7 sty 12:51