wielomiany
kebab: n3 − 3n2 +2n − 120 =0 jak to zamienić na f. kwadratową? Jak znaleźć wspólny
dzielnik
7 sty 20:51
KupMiKebsa: mogę cię kupić
7 sty 20:54
SEKS INSTRUKTOR : kebsiku, podstawiaj sobie dzielniki wyrazu wolnego (120) i sprawdzaj kiedy wielomian się
wyzeruje. Jak się wyzeruje to podziel przez (x−l), gdzie l to argument, dla którego wielomian
przyjmuje wartość zero
Oczywiście polecam desmos.com jeśli kebsik jest leniwy i mu się nie chce liczyć
7 sty 20:54
5-latek: Po pierwszse to jak zwykle nie bredzimy
Jak chcesz z wielomianu stopnia 3 zrobic wielomian stopnia drugiego?
Nalezalo zadac pytanie . Jak obliczyc pierwiastki tego wielomianu ?
Np stosujac tw. Bezout .
7 sty 20:58
Maryla27: Nie wyzeruje się, bo nie ma pierwiastków wymiernych.
7 sty 20:58
Adamm: n=6 jest pierwiastkiem, jedynym
7 sty 21:00
kebab: wiem adam ale czy mógłbyś krok po kroku mi napisać jak do tego dojść? żebym na przyszłość
wiedział jak samemu to zrobić
7 sty 21:06
7 sty 21:07
kebab: dzielniki 120 : 1,2,3,4,5,6,10,12,15,20,30,40,60,120

i muszę sprawdzać pod każde, aż któreś
mi wejdzie czy jest też jakaś metoda eliminacji?

znaczzy 1,2,60 i 120 mogę wykluczyć bo za duże i za małe liczby mi wyjdą, ale reszte sprawdzam?
7 sty 21:13
7 sty 21:15
Mariusz:
n
3 − 3n
2 +2n − 120 =0
Najpierw chcesz usunąć wyraz −3n
2
Ze wzorów skróconego mnożenia wnosicz że zadziała podstawienie
n=y+1
(y+1)
3−3(y+1)
2+2(y+1)−120=0
y
3+3y
2+3y+1−3y
2−6y−3+2y+2−120=0
y
3−y−120=0
y=u+v
(u+v)
3−(u+v)−120=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−u−v−120=0
u
3+v
3−120+3(u+v)uv−(u+v)=0
| | 1 | |
u3+v3−120+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−120=0
u
3+v
3=120
u
3+v
3=120
36*27=4*9*3*9=12*81=810+162=972
| | 540−√291597 | | 540+√291597 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 1620−3√291597 | | 1620+3√291597 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
= |
| (3√1620−3√291597+3√1620+3√291597+3) |
| | 3 | |
7 sty 21:28
Mariusz:
Adam tak ale ten sposób nie zawsze zadziała dla równania trzeciego stopnia
Poza tym co jeśli dzielników będzie więcej , sprawdzanie może okazać się wolniejsze
Sposób który przedstawiłem po drobnej modyfikacji nadaje się też do równania czwartego stopnia
7 sty 21:32
Adamm: Mariusz, myślę że dla typowego człowieka wystarcza ta wiedza oraz jak przybliżyć
pierwiastek
7 sty 21:41