ttt
majka: jak znalezc pierwiastki rownania x3−2x+1=0 ?
29 lis 20:51
Jerzy:
Zauważyć,że : x = 1 jest pierwiastkiem i podzielic wielomian przez: ( x − 1)
29 lis 20:52
majka: a jak to podzielic?
29 lis 20:55
29 lis 20:56
Jerzy:
Albo.."na piechotę "
29 lis 20:57
pawjan: x3 −2x + 1=0
x3 − x −(x − 1) =0
x(x2−1) − (x−1) =0
(x−1)(x(x +1) − 1) =0
(x−1)(x2 + x − 1) =0
x=1 ⋁ Δ=5 √Δ=√5
29 lis 20:57
majka: dzieki a jak "zauważyc" ze x=1 jest pierwiastkiem zeby przez to podzielic bo jak beda bardziej
zlozone przyklady to chyba niebedzie widac na pirewszy rzut oka?
29 lis 21:09
Jerzy:
Szukamy miejsca zerowego wśród podzielników wyrazu wolnego ( gdy a = 1 )
29 lis 21:10
pawjan: jest twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu gdzie współczynniki są liczbami
całkowitymi
29 lis 21:12
29 lis 21:13
majka: dzieki
29 lis 21:19
Mariusz:
Jeśli nie chcesz zgadywać to
x
3−2x+1=0
x=u+v
(u+v)
3−2(u+v)+1=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−2(u+v)+1=0
| | 2 | |
u3+v3+1+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3+1=0
u
3+v
3+1=0
u
3+v
3=−1
u
3+v
3=−1
| | 1 | | 32 | | 27 | |
(t+ |
| )2+ |
| − |
| |
| | 2 | | 108 | | 108 | |
| | 9−3√5i | | 9+3√5i | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 18 | | 18 | |
| | 108−36√5i | | 108+36√5i | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 216 | | 216 | |
| 1 | |
| (3√−108+36√5i+3√−108−36√5i) |
| 6 | |
Pierwiastki liczysz z wzoru de Moivre
Możesz też skorzystać z trygonometrii
(wyprowadź sobie wzór na cosinus bądź sinus potrojonego kąta)
29 lis 21:32