Wyznacz pochodną funkcji f(x)
Xarrek: Witam. Moja klasa zaczęła temat z pochodnymi, a ja niestety byłem nieobecny.
Czy mógłby ktoś na poniższych przykładach wytłumaczyć mi jak je rozwiązać?
a) f(x)= 4x3 − 2x + 5
b) f(x)= (3−2x)2
27 lis 18:03
Adamm: nie "rozwiązać" tylko co najwyżej wyznaczyć, lub obliczyć
z definicji czy ze wzorów
27 lis 18:04
Janek191:
a) f '(x) = 12 x2 − 2
27 lis 18:12
Janek191:
b) f '(x) = 2*( 3 − 2 x)*(−2) = 8 x − 12
27 lis 18:14
27 lis 18:15
Xarrek: Dziękuję bardzo
27 lis 18:21