Funkcja liniowa, czas pracy
Iga: Zadanie z funkcji liniowej
Dwóch pracownikow wykonuje prace w 12 dni. Po 8 dniach jeden z nich zachorował i przestał
pracować. Drugi pracował jeszcze 5 min, aby dokończyć pracę. W jakim czasie samodzielnie
wykonaliby pracę?
Proszę o pomoc
23 lis 19:33
Janek191:
Popraw treść zadania.
23 lis 20:48
23 lis 20:52
23 lis 20:53
Puma: Pani Eto
To nie ten link
23 lis 20:56
Janek191:
12 ( w1 + w2) = S
8*(w1 + w2) + 5 w2 = S
12 w1 + 12 w2 = S
8 w1 + 8 w2 + 5 w2 = S / *( − 1,5)
12 w1 + 12 w2 = S
−12 w1 − 12 w2 − 7,5 w2 = − 1,5 S
Dodajemy stronami
− 7,5 w2 = −0,5 S / * ( −2)
15 w2 = S
Odp. 15 dni
===========
23 lis 21:00
Mila:
| | 8 | | 2 | |
8 dni współpracy⇔ wykonano |
| = |
| całej pracy, |
| | 12 | | 3 | |
| | 1 | |
zostało do wykonania |
| pracy |
| | 3 | |
| 1 | |
| pracy wykonał drugi pracownik w ciągu 5dni (?) ⇔ |
| 3 | |
sam całą pracę wykonałby w ciągu 15 dni
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| część pracy wykonanej w ciągu 1 dnia współpracy |
| x | | 15 | | 12 | |
x=60
23 lis 21:11