zad
Sanders:

Jakie
zależności
zachodzą
między
zbiorami
ABC
gdy
zachodzi
równość
(A u B) \ C = (A\C) u B
Narysowalem je. Widzę, inne obszary zakreskowane na dwoch rysunkach.
Co one nam mówią?
23 lis 18:33
Sanders:

(A\C) u B
23 lis 18:34
===:
diagram dolny źle narysowałeś
23 lis 18:40
Sanders: Chodzi o to, że nie podpisałem który okrąg to który zbiór?
23 lis 18:42
===:
pokaż A\C
23 lis 18:44
Sanders:

(A u B) \ C
23 lis 18:46
Sanders: Racja, poprawiam
23 lis 18:47
Sanders:

(A u B) \ C
23 lis 18:49
Sanders: No i porównuje sobie oba zbiory, i otrzymuje takie coś:
23 lis 18:49
Sanders: Żeby zachodziło P, to w L musi być B n C = zbiór pusty, tak?
23 lis 18:50
Sanders: zbiór z godziny 18:46, jest teraź źle narysowany

. proszę odwoływać się do zbioru czerwonego
z 18:33
23 lis 18:52
===:
dalej źle

Narysuj tylko A\C
23 lis 18:52
23 lis 18:53
23 lis 19:00
Sanders: teraz dobrze?
23 lis 19:00
===:

i "nałóż" teraz ∪B
23 lis 19:00
Sanders: ===? jaki wniosek z rysunku można wyciągnąć?
23 lis 19:02
===:
Przeczytaj treść zadania ... jaka zależność ma zachodzić między poszczególnymi zbiorami aby
zachodziła podana równość (czy nie widzisz, że niektóre muszą być rozłączne? )
23 lis 19:06
Sanders: aaa juz rozumiem, równość , mam zrobić tak, aby L = P, czyli
23 lis 19:07
Sanders: tak jak mówisz, niektóre zbiory muszą być rozłączne
23 lis 19:07
Sanders: nie mających wspólnego elementu
czyli BnC = zbior pusty
23 lis 19:08
===:
zaćmienie?
23 lis 19:08
Sanders: BnC = zbior pusty , tak"?
23 lis 19:08
===:
bingo
23 lis 19:08
Sanders: Mam jeszcze taki przykład
(AuB) \ (BnC) = AnC
23 lis 19:09
Sanders: Czy L lepiej jakoś rozpisać, bo tak mi ciężko je narysować
23 lis 19:10
===:
nie zauważyłem Twego postu z 18:50
23 lis 19:11
Sanders: domyśliłem się, bo ja to u siebie na kartce narysowałem, a tutaj ciężko mi było przerysować
używając dostępnych narzędzi, ale nic nie szkodzi
23 lis 19:11
Sanders: Jak narysować, że (AuB) że te elementy należą do zbioru, a te nie (BnC)
23 lis 19:16
Sanders: a nie chwilka, chyba sobie poradze
23 lis 19:16
23 lis 19:31
Sanders: jakiś pomyśl? może inaczej da się to zilustrować?
23 lis 19:34
Sanders: chyba nikt nie pomoze ze zbiorami
23 lis 19:56
===:
wykonaj działania
23 lis 20:00
Sanders: L = (A u B) n (BnC)' = (B' nA) u (AnC]) u (BnB') u (BnC')
23 lis 20:04
Sanders: BnB' da nam zbior pusty
23 lis 20:04
Sanders: (B' nA) u (AnC') u (BnC')
23 lis 20:04
Sanders: i co dalej
23 lis 20:04
Sanders:

wykładowca nam podesłał położenie tych zbiorów do tego przykładu, dlaczego takie?
23 lis 20:09
Sanders: Nie wiem, czy się nie pomylił przpadkiem
23 lis 20:09
Sanders: wracając do zadania BnC' = musi byc pusty ,jesli chcemy AnC
23 lis 20:10
Sanders: ii

dalej
23 lis 20:13
Sanders: === − poszedłeś już spać
23 lis 20:17
Sanders: skoro coś nie należy do dopełnienia czegoś to należy do tego czegoś, no tak to rozumieim
23 lis 20:18
Sanders: Janek151 zerkniesz?
23 lis 20:49
Sanders: No trudno, jestem na razie zdany na siebie. Trzeba się mocno wziąć do roboty
23 lis 21:00
Eta:
Nie znam treści zadania ! Napisz jeszcze raz
23 lis 21:00
Sanders: ok jużpisze
23 lis 21:02
Sanders: Jakie zależności zachodzą między zbiorami ABC gdy równość (AuB) \ (BnC) = AnC
23 lis 21:02
Sanders: Jakie zależności zachodzą między zbiorami A B C gdy zachodzi równość (AuB) \ (BnC) = AnC
23 lis 21:03
23 lis 21:04
Sanders: muszę otrzymać L=P, dając jakieś założenia
23 lis 21:04
Sanders: i narysować położenie tych zbiorów
23 lis 21:04
Sanders: Jeśli masz chwilkę, to zastanów się nad tym zadaniem, jeśli nie, to sam spróbuje późnym
rankiem.
23 lis 21:05
Eta:

Tylko dla takich zbiorów zachodzi taka równość:
A⊂C i B⊂ C i A∩B=∅
bo (AUB)= obydwa kółka małe
B∩C= B
L=(AUB) \ (B∩C)= A i P= A∩C=A
L=P
zatem taka równość zachodzi
23 lis 21:09
Eta:
Te położenia zbiorów ,które podałeś w linku nie spełniają takiej równości
23 lis 21:11
Sanders: Tak, ale jak do tego doszłaś?
23 lis 21:12
Sanders: To co napisałaś jest jak najbardziej sensowne i w ogóle dobrze napisane, ale ja nie rozumiem
Twojej drogi dedukcji
23 lis 21:12