geometria
Andrzej: Kat rozwarty w rombie wynosi 2α, a suma przekątnych 86. Oblicz obwód rombu. Proszę o pomoc
22 lis 21:28
Andrzej: Ktokolwiek? Proszę
22 lis 21:45
Janek191:

Mamy 2x + 2y = 86 / : 2
x + y = 43 ⇒ y = 43 − x
43 − x = x tg α
43 = x*( 1 + tg α)
| | 43 | |
y = 43 − |
| = ... |
| | 1 + tg α | |
a
2 = x
2 + y
2 = ...
a =
√x2 + y2 = ...
Obwód rombu
L = 4 a = ...
22 lis 22:02
Andrzej: dziękuję
22 lis 22:03
Mila:

obw=4*a
|AC|+|BD|=86⇔e+f=86
W ΔDSC:
2a sinα+2acosα=86
2a*(sinα+cosα)=86
=============
22 lis 22:09
Eta:

f+e=86
| | fe | |
f2+e2=4a2 ⇒ (f+e)2−2fe=4a2 /:4 ⇒ 432− |
| =a2 |
| | 2 | |
| | 432 | | 43 | |
to a2=432−a2sin(2α) ⇒ a2= |
| ⇒ a= |
| |
| | 1+sin(2α) | | √1+sin(2α) | |
| | 172 | |
L= 4a= |
| [j] |
| | √1+sin(2α) | |
22 lis 22:22
Andrzej: Nie potrafię tego rozpisać

Może ktoś jeszcze pomoże?
22 lis 22:22
Andrzej: Dziękuję

Spodziewałem się bardziej jasnego wyniku.
22 lis 22:24
Mila:
A czytałeś dokładnie 22:09?
22 lis 22:27
Eta:
Dodam jeszcze,że obydwa wyniki są poprawne
Mila podała dla kątów α a ja dla kąta2α
√1+sin(2α)= sinα+cosα , α− kąt ostry
zatem 1+sin(2α) = sin2α+2sinαcosα+cos2α= 1+sin(2α)
22 lis 23:14
Mila:
Naturalnie. Zdaje się, że uczeń chciał uzyskać wynik niezależny od α.
22 lis 23:17
Eta:
Gdzie Ci maturzyści ? ( jutro próbna)

Z roku na rok coraz to mniejsze zainteresowanie......
A może są już świetnie przygotowani i .... nie potrzebują pomocy
Jak na razie to forum okupują przeważnie studenci
Nudno się zrobiło i atmosfera już nie taka jak kiedyś .....
22 lis 23:35
Mila:
Niestety. Może są na innym forum.
22 lis 23:47
olo: ktore w koncu jest dobrze aby wyszedl poprawny wynik?
23 lis 00:10
Eta:
Masz poprawne obydwa wyniki!
Jeżeli znamy konkretną miarę kąta 2α np: 2α= 150o
to tylko wtedy możemy podać konkretną odpowiedź!
Ja duchem nie jestem? i nie wiem ile wynosi miara 2α∊(90o, 180o) ?
Więc nie wiem o co jeszcze pytasz?
23 lis 00:50
Mila:
No dzisiaj na maturze był konkret.

)
23 lis 18:14
Puma: Pani minister Zalewska zapowiedzala w jakim wywiadzie ze maatura ma byc trudniejsza i ze
bedzie tez jakis procent na roz\szserzenie (aby zadc tak jak na podstawie
23 lis 18:19
Mila:
Puma jak Ci poszło?
23 lis 18:25
Puma: Napisze jutro . Dobrze ?
23 lis 19:19
Mila:
23 lis 19:59
Eta:

Zadanie z dzisiejszej próbnej matury

( zatem wczoraj
21:28 ....był
"przeciek" 
W treści zadania było: 2f+2e= 68 ( a nie 86) i tgα=2,4
zatem f=2,4k i e= 1k i e+f= 34 ⇒ 3,4k=34 ⇒ k=10
to f=24 i e=10
a=
√242+102=26 to L=4a=
104
23 lis 20:15