Domyślam się, że x=2, ale nie potrafię rozwiązać tego równania.Proszę o pomoc
kuzynka: x3+x2=12
19 lis 17:46
Jerzy:
(x3 + x2 −12):(x − 2) i szukaj innych rozwiązań.
19 lis 17:47
Jack:
x3 + x2 − 12 = 0
dla x = 2 ,
8 + 4 − 12 = 0
zgadza sie, wiec dzielimy przez (x−2), albo "sprytnie" grupujemy.
x3 + x2 − 8 − 4 = 0
x3 − 8 + x2 − 4 = 0
(x−2)(x2+2x+4) + (x−2)(x+2) = 0
(x−2)(x2 + 2x + 4 + x + 2) = 0
(x−2)(x2 + 3x + 6) = 0
teraz dla x2 + 3x + 6 delta...
19 lis 17:48
PW: x2(x+1) = 12
Nie wiem jak rozwiązywać równania trzeciego stopnia, ale wiem że 4.3 = 12.
19 lis 17:49
Jack:
19 lis 17:50
PW: ... i innych rozwiązań nie ma, bo ...
19 lis 17:54
kuzynka: Bardzo dziękuję za to sprytne grupowanie
19 lis 18:03
PW: Jack rozkłada ręce, więc zachęcam:
(1) x2(x+1) = 12
x.x.(x+1) = 12.
Każdy zaczyna od sprawdzania, czy nie ma całkowitych rozwiązań. Jest jedno, i każde dziecko to
widzi: x = 2.
Uzasadnić (nie dzieląc wielomianu przez (x − 2) i nic nie wiedząc o delcie) dlaczego równanie
(1) nie ma innych rozwiązań.
19 lis 18:23
jc: Nie będzie innych rozwiązań, Wyrażenie po lewej stronie rośnie wraz z x.
19 lis 18:39
Jack: rozkladam rece z powodu tego, ze ktos wie jaki jest pierwiastek a nie wie co zrobic
19 lis 18:50
kuzynka: ""Ktoś nie wie co zrobić" bo w 2 klasie liceum jeszcze nie było dzielenia wielomianów przez
wielomiany−
a podane w książce sposoby: sprytne grupowanie i wyłączanie przed nawias, wzory skróconego
mnożenia, ewentualnie rozw. równania kwadratowego, nie bardzo dadzą się zastosować do tego
równania
19 lis 19:58
19 lis 20:00
5-latek: A kto powiedzial ze nie da sie zastosowac ?
x3x2−12 =0 −12=,−8−4
x3−x2−8−4=0
x3−8+x2−4 =0
Teraz x3−8= (x−2)(x2+2x+4) wzor skoconeego mnozenia
x2−4= (x−2)(x+2) wzor skroconego mnozenia
(x−2)(x2+2x+4) + (x−2)(x+2) =0
Wspolny czynnik (x−2) przed nawias
(x−2)(x2+2x+4+x+2)=0
Teraz samemu
19 lis 20:10
PW: kuzynka, a tego co ja pisałem nie widziałaś i nie przyjmujesz do wiadomości?
19 lis 21:15
kuzynka: Czytam wszystkie porady i naprawdę bardzo za nie dziękuję, jednak sprawdzanie kolejno dla liczb
całkowitych nie jest metodą rozwiązywania. Już się zresztą nauczyłam dzielić wielomiany przez
wielomiany i to rozwiazanie bardzo mi sie podoba.5−latek też zresztą stosuje to dzielenie
przechodząc z x3−8 na(x−2)(x2+2x+4)
Pozdrawiam Wszystkich Doradzających!
19 lis 22:12
19 lis 22:17
kuzynka: Pierwszy raz widzę to twierdzenie o pierwiastkach wymiernych i sprawdziłam w książce−
nic o nim nie znalazłam. Może to zadanie "zaplątało się" do "zakresu podstawowego"?
Znów się czegoś nauczyłam

!
Bardzo dziękuję
21 lis 22:22