rówanie
Jaehyo: Rozwiąż rówanie
|x
2+3x| = |x(x+1)+2|
nie wiem jak się zabrać to tego przypadku
13 lis 14:34
Jerzy:
x2 + 3x = x2 + x + 2
lub
x2 + 3x = −x2 − x − 2
13 lis 14:36
Adamm: (x2+3x)2=(x2+x+2)2
(x2+3x)2−(x2+x+2)2=0
(x2+3x−x2−x−2)(x2+3x+x2+x+2)=0
(2x−2)(2x2+4x+2)=0
(x−1)(x+1)2=0
x=1 lub x=−1
13 lis 14:37
Jaehyo: no właśnie, nie umiem rozwiązać tego drugie równania
x2+2x=−1
13 lis 14:39
13 lis 14:39
Jaehyo: no tak, ale tego jeszcze nie miałem XD
13 lis 14:40
13 lis 14:41
5-latek: czemu bredzisz ?
13 lis 14:42