Jak obliczyć różnicę w ciągu arytmetycznym?
Patryk: Cześć, mam za zadanie wstawić między liczby 4 i 8 takie liczby x, y, z, t, aby 4, x, y, z, t, 8
tworzyły ciąg arytmetyczny. Muszę też wiedzieć, ile wyrazów trzeba, aby ich suma była równa
88. Pomożecie?
Nie mam zielonego pojęcia, z jakiego wzoru skorzystać
4 lis 23:32
4 lis 23:40
Jack:
Pierwsza czesc zadania :
masz wstawic tak aby ciag byl arytmetyczny, przy czym masz podane, ze
a1 = 4
a6 = 8
ale ze wzoru na n−ty wyraz ciagu arymetycznego mamy.
a6 =
a1 + (
6−1)*r =
a1 + 5r
czyli
8 =
4 + 5r zatem 5r = 4
a z tego wynika, ze
| | 4 | | 24 | |
x = a1 + r = 4 + |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 24 | | 4 | |
y = x + r = |
| + |
| = ... |
| | 5 | | 5 | |
z = y + r = ...
t= z + r= ...
4 lis 23:42
Patryk: Dzięki Jack za objaśnienie problemu. Teraz wszystko jasne
4 lis 23:44
Patryk: Nie, 5−latku, jestem osobą, która ma już dość tego czepiania się nie wiadomo o co. Wybacz, że
nie urodziłem się z wiedzą akademicką i potrzebuję czyjejś pomocy z rozwiązywaniem zadań.
4 lis 23:46
4 lis 23:49
Jack: teraz suma.
Jest taki wzor na sume ciagu arytmetycznego
przy czym nasza suma ma byc rowna 88, wiec za S
n wstawiamy 88,
co wiecej
| | 4 | |
znamy a1 , bo wynosi 4, oraz r = |
| |
| | 5 | |
− pewnie teraz pytanie, a po co nam tutaj r?
otoz a
n ze wzoru na n−ty wyraz ciagu arytm. to jest a
n = a
1 + (n−1)*r
czyli wstawiajac to wszystko do naszej sumy
| | 4 | | 4 | |
176 = (8 + |
| n − |
| )*n |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
176 = 8n + |
| n2 − |
| n /*5 |
| | 5 | | 5 | |
880 = 40n + 4n
2 − 4n
4n
2 + 36n − 880 = 0 /: 4
n
2 + 9n − 220 = 0
delta itd...
przy czym pamietaj ze n≥1 (bo to ilosc wyrazow)
4 lis 23:53
5-latek: Kolego zagrywales sobie na poczatku i to bardzo
Dlatego pisalem ze jestes troll i to wielki . W prawie wszystkich postach miales pomagajacych
w nosie
Przez gardlo nie przewszlo ci slowo dziekuje . Pamietasz gdzie dales to zadanie z tymi
pierwiastami .
Mila sie tyle opisala i nawet nie podziekowales .Walisz glupa alee traz udajesz
niewiniatko jaki to jestes
gnebiony. bo ci na to zwrocilem uwage . Masz ci los . Wiec sie sam wal kolego
4 lis 23:53
5-latek: Mylisz sie {f{Eta]] . Trudno .
4 lis 23:54
5 lis 00:03
Patryk: Czy Ty interpretujesz każde moje słowa jako sarkazm? Przepraszam Cię, że wyżej się uniosłem,
ale po prostu skończyła mi się cierpliwość. W poście, który zalinkowałeś nie zauważyłem, że
ktoś jeszcze dodał odpowiedź. Nie mam konta, więc nie dostaję powiadomień, jeżeli takowe
istnieją. Napisałem tam też, że jestem wdzięczny za każdą pomoc, ale rację masz twierdząc, że
nie zawsze za nią podziękowałem.
5 lis 00:07
Patryk: Zakopmy może topór wojenny. Ja będę skrupulatniej sprawdzał, czy pojawiły się jakieś nowe
odpowiedzi do moich pytań, za które mogę podziękować, a Ty dzięki temu nie będziesz się musiał
denerwować. Zgoda?
5 lis 00:10
Patryk: Dziękuję Jacku za wyjaśnienie kwestii
5 lis 00:21
Jack: 23:53
Poprawka
Pierwsze mnozenie to /*2 a nie razy n
5 lis 00:23
Patryk: No właśnie troszkę mnie to zdziwiło, ale na szczęście zorientowałem się, że chodzi o usunięcie
mianownika

Dzięki
5 lis 00:34
5-latek: a
1=4
a
6=8
Roznice tego ciagu arytmetycznego mozemy policzyc tak
==================
5 lis 01:01