1 lis 15:17
Janek191:
Liczby mieszane zamienić na ułamki niewłaściwe. Zwykłe obliczenia − bez "sztuczek".
1 lis 15:29
Omikron: Ja bym użył tutaj sztuczek zamieniania na ułamki zwykłe, doprowadzania do wspólnego mianownika
i działań na ułamkach zwykłych.
1 lis 15:29
1 lis 15:33
1 lis 15:34
Mila:
Kolejność wykonywania działań znana?
| | | | 6 | | 53 | | 29 | |
=0.05− |
| =0.05− |
| :( |
| − |
| )= |
| | | | 25 | | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 5 | | 1 | |
=0.05− |
| * |
| =0.05− |
| =0 |
| | 25 | | 24 | | 20 | |
1 lis 15:55
Patryk: Dziękuję za pomoc, teraz wszystko gra. Co sugerujesz, 5−latku? Jestem wdzięczny za każdą pomoc.
Po prostu matematyka sprawia mi trudności, bo z natury nie jestem matematykiem. I nie rozumiem
czemu twierdzisz, że masz u mnie przechlapane, skoro to ja jestem Ci wdzięczny, że mimo
powielania pytań wciąż próbujesz mi pomagać i odpowiadać na pytania. Z każdą odpowiedzią na
moje pytania rozumiem coraz więcej, a Ty masz coraz więcej mojej wdzięczności
1 lis 16:42
Eta:
To ja nieco krócej
| | 4 | | 9 | | 4 | | 6 | |
licznik: 0,9* |
| = |
| * |
| = |
| =0,24 |
| | 15 | | 10 | | 15 | | 25 | |
| | 19 | | 5 | | 12 | | 12*19 | |
mianownik: ( |
| + |
| * |
| −5,8= |
| +3−5,8 = 7,6−2,8=4,8 |
| | 6 | | 4 | | 5 | | 30 | |
| licznik | | 0,24 | |
| = |
| = 0,05 |
| mianownik | | 4,8 | |
zatem 0,05−0,05=
0
1 lis 17:39
Eta:
Poprawię zapis ( brak nawiasu)
| | 19 | | 5 | | 12 | |
mianownik: ( |
| + |
| )* |
| −5,8=.... |
| | 6 | | 4 | | 5 | |
1 lis 17:43
Patryk: Dziękuję również i Tobie, Eto, za pomoc. Faktycznie, to wszystko upraszcza. Nie zauważyłem, że
odpowiedziałaś, dlatego nie podziękowałem, ale dzięki determinacji 5−latka robię to właśnie w
tym momencie
5 lis 00:09
Eta:
5 lis 00:15