Funkcje wymierne- zadanie
Jacek: Witam! Mam problem z tym zadankiem:
| | (x2+5x+6)(x2−5x+6) | |
Dane są funkcje f(x)=x2+q i g(x)= |
| . |
| | x4−13x2+36 | |
Wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych dla:
A. q∊{−9;−4},
B. q∊{−8;−3},
C. q∊{−6;−4},
D. q∊{−4;−2}.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
31 paź 11:01
Janek191:
W funkcji g rozłóż licznik i mianownik na czynniki − może się uprości ?
31 paź 11:04
Adamm: g(x)=1 dla x∊ℛ\{−3; −2; 2; 3}
31 paź 11:09
Jacek: | | (x+2)(x+3)(x−2)(x−3) | |
g(x)= |
| |
| | ? | |
No właśnie nie wiem za bardzo jak uprościć ten mianownik
31 paź 11:10
Adamm: | | (x+2)(x+3)(x−2)(x−3) | |
g(x) = |
| |
| | (x+2)(x+3)(x−2)(x−3) | |
31 paź 11:11
Janek191:
| | ( x + 3)*(x + 2)*( x − 3)*( x − 2) | |
g(x) = |
| = 1 |
| | ( x − 2)*( x + 2)*(x − 3)*(x + 3) | |
31 paź 11:13
Adamm: odp. B
31 paź 11:14
Jacek: Proszę o wyjaśnienie jak rozłożyliście mianownik
31 paź 11:15
31 paź 11:17
Janek191:
m = ( x2 − 4)*(x2 − 9) = ( x − 2)*(x + 2)*(x − 3)*(x + 3)
31 paź 11:17
Jacek: Dziękuję. Spróbuję z podstawieniem t za x2. Też chyba powinno wyjść
31 paź 11:20