matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
Ania:
Udowodnij L=P sin
3
x −cos
3
x/ sinx−cosx = 1+ 1/2 sin (2x)
13 paź 23:42
Jack:
zauwaz, ze po lewej w liczniku. sin
3
x − cos
3
x = (sinx − cosx)(sin
2
−sinxcosx+cos
2
x) = (sinx − cosx)(1 − sinxcosx)
13 paź 23:48
Qulka:
jeśli to było tak
sin
3
x −cos
3
x
(sinx −cosx)(sin
2
x+sinxcosx+cos
2
x
=
=
sinx − cosx
sinx − cosx
=1+sinxcosx = 1+1/2 sin(2x) bo
https://matematykaszkolna.pl/strona/3259.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
13 paź 23:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick