roziważ równanie
qsddd: |x−1|−2|x−2|+3|x−3|=4
12 paź 19:23
redirect: Mam kilka przypadków
|x−1| = x−1 x−1≥0 x≥1
−x+1 x−1<0 x<1
|x−2| = x−2 x−2≥0 x ≥ 2
−x+2 x−2< 0 x<2
|x−3| = x−3 x−3≥0 x >3
−x+3 x−3<0 x<3
12 paź 19:28
redirect: Masz*
12 paź 19:28
redirect: Rozpisz sobie przedziały , i sprawdzaj. Tyle filozofii, w sumie to ja korzystam ze schematu
podanego na lekcjach, a innych sposobow na to rownanie nie znam
12 paź 19:30
===:
... chyba nie takie schematy podawano na lekcjach
12 paź 19:33
redirect: tam na końcu powinno być x ≥ 3 , a nie x >3
12 paź 19:36
redirect: ===
Rozpatrujemy kilka przypadków w przedziałach, więc chyba można w ten sposób to zrobić, no chyba
że się mylę.
12 paź 19:40
===:
OCZYWIŚCIE, ŻE W PRZEDZIAŁACH
12 paź 19:42
===:
robisz to tak:
1
o
x∊(−
∞,1) ustalasz czy wartość pod poszczególnymi modułami jest większa/mniejsza od 0
i zapisujesz już bez modułu
−(x−1)−2[−(x−2)]+3[−(x−3)]=4
−x+1+2x−4−3x+9=4
−2x=−2 ⇒ x=1 ale ten pierwiastek nie należy do rozpatrywanego przedziału
itd kolejne przedziały
12 paź 19:50
Metis: === mam pytanie
12 paź 19:53
5-latek: Czesc
Metis 
Dlaczego nie zadajesz pytania od razu ?
czytalem ze czujesz sie dobrze na studiach .
12 paź 19:55
===:
12 paź 19:58
redirect: Rzućcie mi jakąś nierówność do rozwiązania

.
Muszę sobie poćwiczyć.
12 paź 19:58
12 paź 20:00
12 paź 20:00
redirect: Przyda się, muszę nabrać wprawy.
12 paź 20:02
Metis: Cześć
Krzyśku;
Tak właśnie jest

Wybrałem sobie świetnych wykładowców, chce się chodzić

Nie zadaję od razu bo to trywialne pytanie i chce się tylko upewnić
Mam
n x y
1. 2 3
2. 4 4
3. 6 5
4. 8 6
5.10 7
Obliczyć mam ∑
ni=1 (x−y)
2 =
Czyli
(2−3)
2 + ( 4−4)
2 + (6−5)
2 + itd , tak?
12 paź 20:05
===:

?
Metis
12 paź 20:06
Metis: To tylko przykład
12 paź 20:07
redirect: To raczej by wygladalo tak
simga od i = 1 do n=5 (x1−y1)2 , to daloby (x1−y1)2 + (x2−y2)2....
12 paź 20:08
Metis:
12 paź 20:08
redirect: @Metis, gdzie studiujesz i co
12 paź 20:08
Metis: PWr, Elektronika.
12 paź 20:10
redirect: @Metis, i musicie rozwiązywać takie zadania?
12 paź 20:11
Metis: Nie, to nie moje zadanie.
Sprawdzam koledze, a ja nie jestem pewny.
12 paź 20:11
redirect: Pytam z ciekawości co tam takiego macie z matmy, bo na elektronice się nie znam. I do czego ta
tabelka?
12 paź 20:11
Metis: === ?
12 paź 20:20
redirect: No jak napisałem Metis. Wrzuć całą treść, to pomyślimy.
12 paź 20:21
redirect: @Metis
Wyraźnie Ci napisałem, że pod warunkiem z indeksami dolnymi, bo inaczej nie wiadomo o jaki x,y
chodzi.
12 paź 20:22
Metis: redirect zajmij się swoim zadaniem
12 paź 20:22
redirect: No okej, staram się jakoś pomóc.
12 paź 20:24
Mila:
x
i=2+(i−1)*2=2i wyrazy c. a
y
i=3+(i−1)*1=i+2 wyrazy c.a
∑(i=1 do n)[2i−i−2]
2=∑(i=1 do n)[i−2]
2=∑i
2−4∑i+∑4=
| | n*(n+1)*(2n+1) | | n*(n+1) | |
= |
| −4* |
| +4*n |
| | 6 | | 2 | |
dla n=4
| 4*5*9 | | 4*5 | |
| −4* |
| +4*4=30−40+16=6 |
| 6 | | 2 | |
Posprawdzaj rachunki.
12 paź 21:04
Mila:
?
Metis
12 paź 21:06
Mila:
12 paź 21:48
redirect: Chyba nie o to mu chodziło.
12 paź 22:32
Metis: Dziękuję
Milu, zadanie było niesprecyzowane i głupie

Ale tak, dobrze to wcześniej obliczyłem, dziś znajomy sprawdzał na zajęciach.
Pozdrawiam
13 paź 19:38
Mila:
13 paź 20:19