Zbiory
oloooo: Wyznacz zbiory (A ∩ B) \ C oraz (A \ B) ∩ C
A = (−2, 3), B = [−1, 5], C = (−
∞, 0]
Rozchodzi mi się o to \C, oraz ∩C juz po wykonancyh poprzednich zadaniach. Nie mogę znaleźć
nigdzie takich przykładów
11 paź 15:13
Adamm: najpierw policzmy A∩B = <−1;3)
teraz (A∩B)\C = (0;3)
11 paź 15:15
Adamm: teraz A\B = (−2;−1)
(A\B)∩C = (−2;−1)
11 paź 15:17
oloooo: nie do końca rozumiem skąd w A∩B znalazło się 3, ale liczba 2,lub 4 juz nie?
w jaki sposób działają te nawiasy zamknięte i otwarte w zbiorach?
11 paź 15:21
Adamm: liczba 2 nie? czwórka jest poza przedziałem A, nie mogła się znaleść
11 paź 15:24
11 paź 15:25
oloooo: Taak, już sobie wszystko rozrysowałem i rozumiem. Cały czas starałem się to wykonać w pamięci a
po krótkim rozrysowaniu srpawa staje się jasna.
Dzięki
11 paź 15:27
11 paź 15:29