pomc
matteusz: wyznacz kąt α
gdy α∊<0,360) wiedzac że:
a)ctgα=−1 i sinα>0
b)sinα=−1 i cosα>0
c) tgα=−
√3 i sinα>0
prosze o dokładne wytłumaczenie
10 paź 19:01
Rafał: Napisz najpierw, czy miałeś już w szkole wykresy funkcji trygonometrycznych, czy tylko ogólne
wprowadzenie do wzorów redukcyjnych.
10 paź 19:07
matteusz: ogólne wprowadzenie
10 paź 19:17
Rafał: a) ctg ujemny tylko w II i IV ćwiartce układu współrzędnych, sinus dodatni tylko w I i II,
czyli α∊(90,180). Zauważ, że ctg 45=1 oraz ctg(180−45)=−ctg45=−1, stąd α=135
10 paź 19:25
Rafał: Pamiętasz wierszyk?
W pierwszej wszystkie są dodatnie
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i cotangens
A w czwartej cosinus
10 paź 19:27
matteusz: pdpkt b) źle przepisałem i jego nie potrafię zrobić
b) sinα=−1 i cosα=0
a w c) wyszło mi 180−60=120
10 paź 19:31
Rafał: Podpunkt b) jest nieco inny. Sinus przyjmuje wartości: 1 dla 90 stopni, 0 dla 180, −1 dla 270
oraz 0 dla 360. Cosinus zaś: 0 dla 90, −1 dla 180, 0 dla 270, 1 dla 360.
10 paź 19:36
matteusz: czyli w tym wypadku bez liczenia wychodzi że III ćwiartka i 270?
10 paź 19:38
10 paź 19:41
Rafał: Tak, 270 stopni, czyli tak jakby na pograniczu ćwiartek.
10 paź 19:42
matteusz: Dziękuję bardzo za pomoc, już rozumiem
10 paź 19:43
Rafał: Proszę
10 paź 19:44