wartość bezwzględna
piter2468: Mam takie równanie z wartością bezwzględna nad którym siedzę już 2,5h. proooszę, pomóżcie,
nigdzie nie znalazłem odpowiedzi

|4−2x| + |−x+3| = 5
Do tych równań jest ta metoda z wyznaczaniem przedziałów itd., ale nie umiem jej tu
wykorzystać. Co prawda wynik mi wyszedł jak opuściłem moduły, tzn. 4−2x − x+3=5 v 4−3x−x+3=−5,
ale to nie ta metoda...
9 paź 17:58
Adamm: |4−2x|+|−x+3|=5
2|x−2|+|x−3|=5
mamy 3 przedziały, 1. x∊(−∞;2>, 2. x∊(2;3>, 3. x∊(3;∞)
to nie jest trudne, to jest bardzo proste
9 paź 18:02
9 paź 18:02
9 paź 18:03
piter2468: Dzięki, nie wiedziałem, ze mozna zmieniac znaki w modułach
9 paź 18:19
PW: Ponieważ |a| = a lub |a| = −a,
nie zastanawiając się nad przedziałami można powiedzieć, że
jedyne możliwości to:
a) 4 − 2x − x + 3 = 5
− 3x = − 2
i sprawdzamy:
| | 2 | | 2 | | 8 | | 7 | |
|4 − 2• |
| | + |− |
| + 3| = |
| + |
| = 5, |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
liczba (1) jest rozwiązaniem badanego równania.
b)
− 4 + 2x + x − 3 = 5
3x = 12
(2) x = 4
i sprawdzamy:
|4 − 2•4| + |−4 + 3| = 4 + 1 = 5,
liczba (2) jest rozwiązaniem.
c)
4 − 2x + x − 3 = 5
−x = 4
(3) x = − 4,
i sprawdzamy:
|4 − 2•(−4)| + |−(−4) + 3| = 12 + 7 = 19 ≠ 5,
liczba (3) nie jest rozwiązaniem.
d)
− 4 + 2x − x + 3 = 5
(4) x = 8,
i sprawdzamy:
|4 − 2•8| + |− 8 + 3| = 12 + 5 ≠ 5,
liczba (4) nie jest rozwiązaniem.
| | 2 | |
Odpowiedź: Rozwiązaniami równania są liczby |
| oraz 4. |
| | 3 | |
Właściwie nie wiem, dlaczego dręczymy się tym "rozbijaniem na przedziały", gdy i tak potem
rozwiązujemy równania a), − d) i ustalamy, czy "rozwiązania" mieszczą się w wybranych
przedziałach.
9 paź 18:35
Adamm: np. jak rozwiązujesz nierówność to nie możesz już tak zrobić
więc musisz to rozbić
9 paź 18:36
PW: Przepraszam, że zabrałem głos. Rzygać mi się chce, gdy patrzę, jak jeden czyha na drugiego,
żeby mu udowodnić wyższość.
9 paź 18:46
Adamm: widzę że masz jakieś dziwne wrażenie o innych i od razu zakładasz najgorsze
nic do ciebie nie mam, chciałem tylko doprecyzować
ale rzygać mi się chce gdy widzę gdy ktoś po jednym zdaniu już zakłada jaki to ja nie jestem
9 paź 18:51
Adamm: myślisz że naprawdę obchodzi mnie jakaś wyższość w internecie

przecież to jest bez sensu
czyham na ciebie

coś sobie ubzdurałeś
9 paź 18:54