wyznacz...
martaxxx: wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego o wysokości 1dm,
jeśli promień okręgu opisanego na podstawie jest rowny 0,6dm a podstawą jest sześciokąt
24 wrz 15:19
myszka:

a=r=0,6 , H=0,6
| | a2√3 | |
V= Pp*H Pp= 6* |
| =.... |
| | 4 | |
P
c= 2P
p+ 6*a*H=.....
24 wrz 15:38
myszka:
W której klasie jesteś?
To zadanie jest na poziomie gimnazjum
25 wrz 15:58
martaxxx: w klasie maturalnej
25 wrz 15:58
25 wrz 16:00
25 wrz 16:02
Dan:

a=r=0.6 dm
V
g=pole podstawy * wysokość
Pole podstawy=6*P
Δ
P
podstawy=6*0.09
√3=0.54
√3 dm
2
V=0.54
√3dm
2*1dm=0.54
√3dm
3
P
c=2*Pole podstawy+6*a*h
P
c=2*0.54
√3+6*0.6*1= dokończ
25 wrz 16:36
martaxxx: dobra dzięki za rozwiązanie

jeszcze roziwąż to
wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego o wysokości 3dm,
jeśli promień okręgu opisanego na podstawie jest rowny 3,6dm a podstawą jest pięciokąt
25 wrz 16:37
Dan:
Pod warunkiem, że przestaniesz spamować.
25 wrz 16:40
martaxxx: dobra
25 wrz 16:42
Dan:

R=3.6
H=3dm
| | 1 | |
P5−kąta= |
| *3.6*3.6*sin72o=6.48*sin72o dm2 |
| | 2 | |
V=6.48*sin72
o *3dm=19.44*sin72
o dm
3
Odczytaj w tablicach wartość sin 72
o ( możesz też podać dokładną wartość − jest w internecie)
Pole pow. całkowitej
P
c=2*pole podstawy+5*a*H
a=7.2*sin 72
o
P
c=2*6.48*sin72
o+5*7.2*sin 72
o*3=
=sin72
o*(12.96+36) dm
2
dokończ
25 wrz 16:53
grthx : a− bok pieciokata foremnego
R− promien kola opisanego na wielokącie foremnym
a
5= 0,5
√2(5−√5) *R
| | 10+4√5 | | 10−4√5 | |
√10−2√5= √ |
| −√ |
| = √5+2√5− √5−2√5=dokoncz obliczenia |
| | 2 | | 2 | |
Pole pieciokata foremnego czyli pole podstawy policz ze wzoru
25 wrz 17:22