funkcja
Fliniowa: Rozwiąz nierównosci metodą graficzna i alggebraiczna
a)|x−3|< x+3
b) 1/2|x| − 3>=x
c)|x| +2x>2
d)|x+1| +1>=x
e)2|x−4|>=x−1
Prosze o jasne wytłumaczenie

21 wrz 21:38
Qulka:

a) |x−3| < x+3
niebieska < zielonej dla x >0
21 wrz 21:46
Qulka:

b) 1/2|x| − 3 ≥ x
niebieska ≥ zielonej dla x ≤ −2
21 wrz 21:52
21 wrz 21:55
grthx: a) |x−3|<x+3
x−3=0 to x=3
1 x∊(−∞,3)
|x−3|=−(x−3)= −x+3= 3−x
3−x<x+3
−2x<0
x>0 w tym przedziale nie ma rozwiazan
2 x∊<3,∞)
|x−3|= x−3
x−3<x+3
0<6 prawda
Odp. Rozwiazaniem tej nierownosci jest przedzial x∊<3,∞)
21 wrz 22:05
grthx: Teraz poczekamy az sie autor postu odezwie i wtedy pomoc .
21 wrz 22:10
Qulka: z pierwszego przypadku x∊(0;3)
21 wrz 22:10
Fliniowa: Czyli jak mamy pod wartością bezwzględną to przyrównujemy zawsze do 0?
21 wrz 22:11
Fliniowa: dlaczego od −nieskończonosci do 3?
21 wrz 22:13
21 wrz 22:13
grthx: Jasne
Qulka
21 wrz 22:13
Fliniowa: |x−3|=−(x−3)= −x+3= 3−x
3−x<x+3
−2x<0
x>0 w tym przedziale nie ma rozwiazan
2 x∊<3,
∞)
NIE ROZUMIEM WCALE TEGO
22 wrz 00:09
Fliniowa: HELP HELP
22 wrz 00:10
grthx: Przeciez masz napisane ze w tym przedziale jest rozwiazanie (byla poprawka )
bo w przedziale (−∞,3) liczby >0 to liczby ktore naleza do przedzialu (0,3) .
Reszte sobie doczytaj
22 wrz 00:24