Niewymiernosc
grthx: mamy tak
| | an−1+an−2n√b+....n√bn−1 | |
|
| = |
| | (a−n√b)(an−1+an−2n√b+...+n√bn−1 | |
| an−1+an−2n√b+...+...n√bn−1 | |
| |
| an−b | |
prosilbym o rozpisanie jak bedzie tak
na razie to dziekuje
21 wrz 00:42
grthx: I nastepna sprawa z tym zwiazana
Gdy w mianowniku bedzie a+n√b to w tedy w (bede pisal osobno
W liczniku bedzie an−1−an−2n√b−....−n√bn−1
W mianownikku (a+n√b)(an−1−an−2n√b−.....− n√bn−1
21 wrz 00:52
myszka:
2+2=... ?
21 wrz 00:54
myszka:
Takie zadania , to
samoudręczanie się 
Będziesz robić
habilitację ?
21 wrz 00:55
21 wrz 00:56
21 wrz 00:59
myszka:
tożsamość dla x≠y
21 wrz 01:00
grthx: Jesli tak to do czego ?
A moze to zadanie ma ktos kto jest na studiach matematycznych ?
21 wrz 01:05
grthx:
21 wrz 09:40
grthx: Czy jest ktos w stanie to wytlumaczyc?
21 wrz 18:20
Mila:
Posłuchaj Myszki.
21 wrz 18:27
grthx: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
To po co ktos wstawia takie zadania ? Ale z drugiej strony mogl dostac takie zadania
21 wrz 18:33
grthx: Tylko ze znowu an−b2 = .... ten wzor jest prawdziwy dla kazdego n
ale an+bn jest prawdziwy dla n nieparzystego i tam byl pierwiastek stopnia szostego wiec
nie bardzo ten wzor mozna zastosowac
21 wrz 18:40
Qulka: jak dostają takie zadanie to zazwyczaj da się skorzystać ze znanych wzorów i robić tak jak
tam.. po kilka razy redukując .. wypisywanie ogólnych wzorów dla wszystkich możliwych
przypadków jest rozkoszą matematyków mających nadmiar czasu nad potrzebami
21 wrz 22:00
grthx: Rozumiem
21 wrz 22:07