pierwiastki wzory skróconego mnożenia
suprr: jak usunąć niewymierność z mianownika, kiedy jest tam
7 : (6√3+1)
lub
1 : (4√3+1)?
proszę o wytłumaczenie
20 wrz 22:31
Jack: no to juz troszke trudniejsze...
najwyzszy stopien pierwiastka z jakim sie spotkalem to bylo 3,
a tutaj widze 4 i 6
20 wrz 22:34
Jack: innego sposobu jak mnozenia po kolei nie widze...
| 1 | | 1 | | 4√3−1 | | 4√3−1 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 4√3+1 | | 4√3+1 | | 4√3−1 | | 2√3−1 | |
| | 4√3−1 | | 2√3+1 | | (4√3−1)(2√3+1) | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2√3−1 | | 2√3+1 | | 2 | |
20 wrz 22:38
Jack: teraz te drugie − czyli pierwsze

(juz bez takiego rozpisywania)
| 7 | | 7(6√3−1) | | 7(6√3−1)(3√9+3√3+1) | |
| = |
| = |
| |
| 6√3+1 | | 3√3−1 | | 2 | |
jak doszedlem do postaci
√3
to juz skorzystalem ze wzoru a
3−b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
20 wrz 22:46
Jack: do postaci 3√3 − 1 *
20 wrz 22:47