trygonometria, określenie która równość jest tożsamością trygonometryczną
humanista: a. 1−(cosx−sinx)2=cos2x x ∊ R
b. tg2x cos2x = sin2x, x ∊ R
13 wrz 16:21
ICSP: dla x ∊ R żadna
| | π | |
dla x ∊ R \{ |
| + kπ, k ∊ Z } druga. |
| | 2 | |
13 wrz 16:30
humanista: A można przynajmniej o wzór prosić? :v
13 wrz 16:34
13 wrz 16:36
ICSP: Wzór ?
Chcą udowodnić tożsamośc próbujesz wyjść z jednej strony i dojść do drugiej. Nie ma tutaj
żadnych wzorów.
Dla przykładu pierwsze :
L = 1 − (sinx − cosx)2 = 1 − [sin2x − 2sinxcosx + cos2x] = 1 − 1 + 2sinxcosx = sin2x ≠ cos2x
= P
13 wrz 16:37
humanista: @Qulka te wzory mam, ale według mnie nie mają nic do rzeczy w kwestii tego zadania :v
@ICSP nie znam nawet podstaw a skoro to jakoś obliczyłeś to uznałam, że wzór musi być. w każdym
razie dzięki za pomoc, kiedy indziej to ogarnę :l
13 wrz 16:39
Qulka: w drugim musisz tylko użyć wzoru tgα=sinα/cosα który był w linku, a w pierwszym jedynki
trygonometrycznej która tamże jest ... no dodatkowo użyte wzory skróconego mnożenia to myślę
że znasz na wyrywki
13 wrz 16:44
13 wrz 16:44