wyznacz..
martaxxx: wyznacz miare kata jaki tworzy przekatna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego w którym
krawedz podstawy wynosi 6 a wysokosc graniastosłupa 10
13 wrz 15:29
Qulka: a w którą stronę ten kąt
13 wrz 15:41
martaxxx: nie ma podanego w którą strone kąt
13 wrz 16:12
Kabuuz: obliczasz przekątną podstawy d=a*
√2=6*
√2 gdzie a to długość krawędzi podstawy
| | 10 | |
i pozostaje policzyć np. tangens kąta między podstawą a przekątną czyli |
| |
| | 6*√2 | |
ale proponuje sinus bo będzie lepiej odczytać wynik. Liczysz przekątną z Pitagorasa => 2*
√43
szukasz w tabelce dla jakiego kąta, sinus przyjmuje tą wartość−> 50
o
Jeśli chcesz kąt między przekątną a bokiem to po prostu odejmujesz 90
o−50
o=40
o
13 wrz 16:13
Qulka: mogli jeszcze chcieć kąt między przekątną a ścianą boczną
13 wrz 16:17
martaxxx: a jakos prosciej moge poprosic o wyjaśnienie zadanie
13 wrz 16:19
Qulka:

zielona to przekątna podstawy =6
√2
niebieska to przekątna graniastosłupa (z pitagorasa)=
√36•2+100
kąt do podstawy czerwony i tgα=10/6
√2 i z tablic odczytujesz jaki to kąt
13 wrz 16:24
13 wrz 16:25
13 wrz 16:25
martaxxx: 2*√43 skad wziełą sie ta wartosc?
13 wrz 16:52
Qulka:

tw pitagorasa
(6
√2)
2 + 10
2 = d
2 = 72+100 =172
d=
√172=
√4*43=2
√43
13 wrz 16:59