ctgx=1/tgx
Ela: Mogę prosić o rozwiązanie tego przykładu?
ctgx=1/tgx
8 wrz 21:19
grthx: dla sinx≠0 a takze cosx≠0 to jest tozsamosc
8 wrz 21:21
Ela: ale tutaj jest ctg i tg
8 wrz 21:22
Jerzy:
Tutaj nie ma co rozwiązywać, to jest tożamość.
8 wrz 21:23
Omikron: tgx*ctgx=1
8 wrz 21:24
Ela: a w przykładzie 1/tgx= √3?
8 wrz 21:29
Tadeusz:
dobre
8 wrz 21:31
Adamm: tgπ/6=
√3/3
x=π/6+kπ , k∊ℤ
8 wrz 21:31
Ela: kurcze, kompletnie tego nie ogarniam
8 wrz 21:42
Adamm: równania z tg, ctg akurat są najprostsze
8 wrz 21:42
Ela: a jak konkretnie te zadania się nazywają? To są równania? Tożsamości? Chciałabym o tym poczytać
trochę bo z lekcji nie wiem nic
8 wrz 21:45
Adamm: czy może nie rozumiesz mojego rozwiązania?
8 wrz 21:45
Adamm: to co napisałaś wcześniej było tożsamością, to jest zwykłym równaniem
8 wrz 21:46
Ela: nie rozumiem
8 wrz 21:47
8 wrz 21:47
Adamm: czego?
8 wrz 21:47
Adamm: tamto było tożsamością bo wynikało z właściwości funkcji ctg, tg
8 wrz 21:48
grthx: I ile razy jeszcze tak nie rozumiem?
Bawi cie to ze ktos sie dwoi i troi zeby odpowiadac na twoje zagrywki ?
8 wrz 21:50
Ela: nie rozumiem skąd bierze się to:
tgπ/6=√3/3
8 wrz 21:53
8 wrz 21:54
8 wrz 21:54
Mila:
dla cosx≠0
| | cosx | |
ctgx= |
| − definicja |
| | sinx | |
dla sinx≠0
Zatem
Widzisz, że
| sinx | | cosx | |
| i |
| to liczby odwrotne; |
| cosx | | sinx | |
tak jak
Poczytaj o tych funkcjach w podręczniku tam masz wyjaśnione.
8 wrz 21:55
Adamm: | | 1 | | √3 | |
może nie zrozumiałaś tego że |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
8 wrz 21:57
grthx: | | 1 | |
Przeciez na samym poczatku bylo napisane ze |
| = ctgx dla wylaczeniem tych xow ktore |
| | tgx | |
napisalem na poczatku
| | 1 | |
Wiec skoro masz |
| to zamien to ctgx i po zawodach |
| | tgx | |
| | sinx | | cosx | |
Tak samo jak inne tozsamosci tgx= |
| ctg x= |
| |
| | cosx | | sinx | |
8 wrz 21:58
grthx: Juz wszystko Ela rozumiesz ?
8 wrz 22:38